Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odboráři budou zítra demonstrovat proti vládním škrtům

Jednoznačný signál společnosti a vládě vyslaly odborové svazy, které připravily na úterý 21. září do Prahy demonstraci: Už není kam ustupovat!

Na tiskové konferenci řízené Janou Kašparovou, tiskovou mluvčí ČMKOS, také zaznělo, že svou nespokojenost prvně projeví i vojáci z povolání. Jinak se demonstrace, která vyvrcholí ve 13 hodin na Palachově náměstí, zúčastní jedenáct odborových svazů sdružených v ČMKOS a sedm subjektů, které nejsou jeho členy. Odhaduje se, že protestovat proti nehorázným a nepromyšleným škrtům vlády přijde na 20 000 lidí z celé republiky, kteří si tuto akci budou muset napracovat nebo se jí zúčastní v době svého volna.

„Nejhorší na vládních škrtech je, že se neprojeví jen v peněženkách hasičů, ale také ve zhoršení požární bezpečnosti“, uvedl Zdeněk Oberreiter, předseda OS hasičů. Příští rok dostane hasičský záchranný sbor o 1,5 miliardy korun méně než letos, takže se budou uzavírat stanice a prodlouží se čas příjezdu k případům, nebudou také peníze na obměnu techniky. „Nemáme mága Davida Copperfielda, aby dokázal přivést vodu v děravých cisternách,“ řekl jako černý humor Zdeněk Oberreiter.

Daniel Bláha, místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR, na konkrétních příkladech ukázal na scestný názor ministra vnitra Radka Johna, který chce s menším sborem a s méně penězi mít výkonnější policii. „Škrty u policie dopadnou na výkon služby, bude se šetřit i na pohonných hmotách, takže se obáváme, že přetížení a špatně placení policisté, kteří budou odcházet, nezajistí příští rok bezpečnost občanů“, zdůraznil místopředseda NOS policie ČR. Odboráři budou o situaci ještě jednat s ministrem v pondělí a jako jediný ústupek mu nabídnou zmrazení platů.

Velice zlá se jeví situace ve zdravotnictví, proto zde odbory kvůli nepromyšleným škrtům vyhlásily stávkovou pohotovost. „Lidé odcházejí, v některých nemocnicích se musejí zavírat oddělení. Za dnešní peníze už zde nechtějí pracovat ani lidé z Ukrajiny,“ upozornila Dagmar Žitníková, místopředsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče.

V regionálním školství, kde je zaměstnáno na 200 000 lidí, dopadnou drastické škrty i na 70 000 pracovníků nepedagogických profesí, kteří zajišťují chod škol. „Je smutné, když lidem, například školníkům a ekonomům, sebere stát z platu 13 000 více než tisíc korun. S tím se nedá vyjít, rodiny budou živořit“, konstatoval František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

Právem rozhořčení odboráři a občanské iniciativy očekávají, že se k úterní demonstraci připojí i veřejnost.

Převzato z webu www.osh.cz

POŽÁRY.cz budou mít na demonstraci svého reportéra. Budeme přinášet ON-LINE zpravodajství o průběhu akce.

Sdílet