Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DEMONSTRACE OBRAZEM: Nejvíce bylo slyšet hasiče

Sledovali jsme demonstraci, které se zúčastnilo více jak 40.000 hasičů, policistů, zdravotníků, vojáků a dalších státních zaměstnanců.

Včera se snažil demonstraci mírnit ministr John, když se sešel s odboráři. Po dlouhém jednání však ke zrušení demonstrace odboráři nepřistoupili. Ministr upozornil, že nedojde k odboráři zmiňovanému 10% snížení, ale platy klesnou jen o 6,3%. Odboráři neprotestují jen kvůli platům, vadí jim i celkové snížení rozpočtu v jejich resortech. Podle nich to způsobí omezení a snížení kvality jejich práce.

11:30
Demonstranti se scházejí na Letné. Ohlušující dav se postupně dává do pohybu za zvuku sirén a rockové hudby. Jen hasičů je na místě několik tisíc.

11:50
Demonstranti zablokovali celou ulici Milady Horákové. Policisté používají k hlasitému projevu i dělobuchy, hasiči sirény. Celý dav obléhá ministerstvo vnitra. Podle prvotních odhadů se jedná o největší protest bezpečnostních složek v novodobé historii země.

12:05
Demonstrující policisté a hasiči spontáně pronikli do budovy ministerstva. Pravděpodobně chtějí předat ministrovi petici.

12:10
Davy hasičů a policistů proudí do budovy ministerstva vnitra. Celá akce se odehrává za přítomnosti médií. Z oken budovy je podporují zaměstnanci vnitra.

12:50
Demonstranti se postupně přesouvají na náměstí Jana Palacha, kde začne oficiální část dnešní demonstrace. Státní hasiče přišli podpořit i kolegové z řad podnikových a dobrovolných jednotek.

13:05
Z davu jsou nejvíce slyšet hasiči spolu s kolegy od policie. Na demonstraci jsou ale i další státní zaměstnanci. Z Letné míří směrem k úřadu vlády a dále na náměstí Jana Palacha.

13:20
Palachovo náměstí je zcela zaplněno! Další davy lidí sem stále proudí. Politici pravice odsoudili spontání vniknutí policistů a hasičů do budovy ministerstva vnitra. Dle předsedy Senátu Přemysla Sobotky/ODS se jednalo o rabování.

13:45
Právě hovoří zástupci odborových svazů policie a hasičů.

14:00
Setkání na Palachově náměstí pokračuje projevy zástupců odborů státních zaměstnanců. Podle odhadu se demonstrace účastní asi 30.000 lidí.

14:40
Na závěr vystoupil Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS, který sdělil, že podle oficiálních propočtů je na demonstraci více než 40. tisíc lidí. Zavadil také připustil, že protesty mohou zajít ještě dál, pokud vláda nebude s odboráři jednat a pokud nebudou splněny jejich podmínky.

Sdílet