Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vícenásobný požár uskladněného klestí k prodeji na Olomoucku

K likvidaci požáru odpadu v Olomouci na Sv.Kopečku byli vysláni profesionální hasiči z centrální stanice v Olomouci, po příjezdu na místo události a prvotním průzkumu, velitel zásahu povolal další posilové jednotky.

Vzhledem k tomu, že se nejednalo o odpad, ale o uskladněné klestí určené k dalšímu prodeji a to o větší rozloze, byli na místo události vyslány cisternové vozy k zajištění dálkové dopravy vody. Během zásahu hasiči rovněž likvidovali částečné zahoření lesního prostoru, zde se požár rozšířil.

Doprava vody byla v tomto případě velmi ztížená, jelikož se jednalo o lesní komunikaci a provoz zde byl možný jen v jednom směru. Během provádění hasebních prací, bylo ohlášeno na operační středisko Hasičského záchranného sboru, další viditelné požářiště. Po průzkumu velitelem zásahu a rovněž potvrzením řidiče, průjezdem lesnické techniky.

Ta zde již operovala při prvním požářišti, bylo potvrzeno, že v blízkosti se jedná o druhý požár také uskladněného klestí. Hasiči na místě provedli rozebrání obou zasažených míst a prováděli hasební práce, poté zabezpečení dalšího šíření. V blízkém okolí bylo provedeno protipožární opatřeni, na všech dalších třech místech provedli kontrolu, kde je uskladněno klestí. Vyšetřovatel příčin požárů, stanovil příčinu požáru, jako úmyslné založení.

Předběžná odhadnutá škoda na zcela vyhořené, požárem prvotně zasažené skládce klestí a lesního porostu, rovněž i na následně částečně poškozeném dalším místě do 20tis Kč. Při likvidaci požáru zasahovali jednotky profesionálních hasičů z Olomouce, za posílení drážních hasičů ( HZS SŽDC ), podnikových hasičů Setůza a dobrovolných hasičů z Velké Bystřice a Droždína.

Video ze zásahu najdete na webu HZS OLK.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Sdílet