Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Dělníky zachycené na skále zachránil vrtulník

Záchranu osob z nepřístupného skalního masivu procvičili záchranáři v bývalém lomu v Hradci u Stoda. Taktické cvičení složek IZS se uskutečnilo v pondělí 20. září 2010.

Námětem taktického cvičení bylo stržení dvou dělníků ze srázu při těžbě dřeva nad skalním masivem. Po několika metrovém propadu se muži zachytili níže položených stromů, sami se ale nemohli z tohoto místa dostat. K události byla povolána lezecká skupina hasičů a vrtulník SAR s leteckými záchranáři. Taktické cvičení složek IZS se uskutečnilo v pondělí 20. září 2010 v zatopeném bývalém kamenolomu v Hradci u Stoda od 10.00 hodin. Úkolem jednotek bylo prohledání lokality a nalezení osob a určení trasy, kudy mohla proběhnout záchrana. Lezecká skupina zkontaktovala zraněné osoby a připevnila je do nosítek. Pomocí vrtulníku byli zranění sneseni na nejbližší komunikaci. Dle sdělení postižených osob se však na místě nacházela ještě jedna osoba. Hasiči se spolu s leteckými záchranáři pustili do prohledávání okolí. Po nalezení třetí osoby jednotky zjistili, že ji nelze transportovat po zemi, proto byl pro transport v podvěsu opět použit vrtulník.

Cílem cvičení bylo ověřit činnost lezecké skupiny v neznámém terénu a ovládání věcných prostředků ve ztížených podmínkách. Při cvičení se prověřila secvičenost lezeckých skupin a koordinace zásahu pozemních a vzdušných sil. Celé cvičení proběhlo úspěšně pro všechny zúčastněné složky.

Zúčastněné složky: HZS Domažlice SAR AČR (vrtulník) HZS Plzeň

Mgr. Blanka Nechvátalová

Sdílet