Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po vážných nehodách ve Zlínském kraji

Dne 21. 9. 2010 vyjížděli opakovaně hasiči v celém Zlínském kraji na pomoc po dopravních nehodách a haváriích, které si vyžádaly řadu zraněných osob, omezení dopravy i technické problémy. Nejvážnější byl střet dvou aut u obce Lidečko na Vsetínsku, kde museli hasiči vyprošťovat těžce zraněnou mladou ženu.

13:47 – Lidečko

Dvě jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína a Valašských Klobouk vyjely společně na pomoc po hlášené těžké nehodě u obce Lidečko. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/57, mezi obcí Lidečko a Lužná, došlo ke střetu dvou osobních aut zn. VW Vento a Opel.

Po nárazu se v prvním autě zranil řidič. Ve druhém voze cestovali čtyři mladí lidé, z nichž byli při nehodě tři zraněni. Jedna zraněná dívka zůstala v autě zaklíněna s velmi těžkým zraněním nohou.

Po příjezdu hasičů byly bleskově připraveny obě sady speciálního vyprošťovacího zařízení ze dvou zásahových vozů a hasiči se snažili dostat ke zraněné mladé ženě. Ta zůstala zaklíněná na zadním sedadle opelu a došlo u ní k vážnému poranění nohou. Sevření kolem nohou se hasičům podařilo postupně uvolnit a mladou ženu vytáhnout. Vyprošťování zabralo hasičům více než půl hodiny intenzivní práce.

Všechny čtyři pacienty si do své péče převzaly posádky zdravotnické záchranné služby, které jim poskytly další nezbytnou a lékařskou pomoc. Po ošetření byli zranění postupně odvezeni do nemocnice. Nejvážněji zraněnou mladou ženu nakonec do nemocnice transportoval vrtulník letecké záchranné služby.

Silnice v místě nehody byla zcela uzavřena a doprava byla odkláněna na objízdné trasy. Po zadokumentování nehody pomohli hasiči s úklidem. Vraky vozů byly zajištěny proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po skončení záchranných prací se jednotka z Val. Klobouk vrátila na svou základnu, druhá jednotka ze Vsetína zůstala na místě až do celkové likvidace události.

12:20 – Nový Hrozenkov

Jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína vyjela na pomoc po dopravní nehodě v obci Nový Hrozenkov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo ke střetu tří osobních aut zn. Renault Mégane, Škoda Fabia a Peugeot 405. Při střetu došlo celkem ke třem zraněním přepravovaných osob. Zraněné si do své péče převzala postádka zdravotníků, která jim poskytla nezbytnou pomoc a ošetření. Hasiči zajistili vraky vozů proti požáru a uniklé provozní kapaliny zasypali sorbenty.

07:44 – Uherský Brod

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu byla vyslána na pomoc po dopravní nehodě dvou vozů zn. Š Favorit a Renault Mégane. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, ve směru na Uherské Hradiště, došlo po střetu aut k jednomu zranění. Řidičku si do své péče převzala posádka zdravotníků, která jí poskytla pomoc a odvezla ji do nemocnice k vyšetření. Hasiči vyhradili místo dopravní nehody kužely a zajistili vozy proti případnému požáru nebo úniku provozních kapalin.

06:50 – Staré Město

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na pomoc po hlášené dopravní nehodě mezi dodávkou a osobním autem. Po příjezdu na místo byly vozy zajištěny proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Nehoda se obešla bez zranění a v průjezdu byl blokován jeden z jízdních pruhů důležitého silničního tahu.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Sdílet