Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Havarovaný autobus, 40 zraněných, 6 mrtvých

Dokonale utajit se podařilo středeční prověřovací cvičení složek integrovaného záchranného systému v Libereckém kraji. O cvičení, které zorganizoval Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje ve spolupráci se zástupci dalších složek IZS, neměli tušení ani zástupci médií, ani zasahující všech základních složek IZS.

Námět cvičení

Cvičení, jehož námětem byla dopravní nehoda s velkým počtem zraněných osob, vypuklo ve středu 22. září 2010 v 9:30 hodin na hlavní komunikaci v části Bezděčín obce Frýdštejn na území okresu Jablonec nad Nisou. Podle několik měsíců předem připravovaného scénáře zde došlo ke střetu osobního vozu, ve kterém cestovaly 3 osoby, s autobusem, jenž se při nehodě převrátil na bok. V době nehody v autobuse sedělo 43 osob, které utrpěly různě závažná poranění.

Cíle cvičení

V průběhu cvičení rozhodčí sledovali plnění hned několika cílů. Hodnotili například činnost operačních středisek základních složek IZS, měřili dobu dojezdu a hodnotili správné ustavení zásahových vozidel, techniky a vybavení. Prověřovali správnost postupů při vyprošťování a třídění zraněných osob. Hodnocena byla také činnost policistů, kteří se starali o uzavření místa zásahu, regulaci dopravy, prohledávání okolí a identifikaci osob.

Průběh cvičení

Nehoda byla ohlášena na tísňovou linku 112, jejíž prostřednictvím byla zpráva předána na operační střediska Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje i Policie ČR.

Jako první na místo nehody dorazili dobrovolní hasiči z Hodkovic nad Mohelkou s technickým vozem a za nimi v těsném závěsu profesionální jednotka z Turnova s rychlým zásahovým vozem určeným pro pomoc při odstraňování následků dopravních nehod. Oběma jednotkám se podařilo na místo dojet asi 5 minut po nahlášení události. O několik minut později na místo dorazil vrtulník letecké záchranné služby, první sanitní vůz a hlídka Policie ČR. Jako další dojel osobní vůz dobrovolných hasičů z Hodkovic nad Mohelkou, rychlý zásahový vůz ze stanice Liberec a cisternové vozy ze stanic Turnov, Jablonec nad Nisou a Liberec. Zároveň na místo nehody dojelo několik dalších sanitních vozů a policejní hlídky.

Při příjezdu k místu dopravní nehody zachytila hlídka Policie ČR na silnici v části Jílové tři zraněné osoby, které se v šoku vydaly hledat pěšky pomoc.

Hasiči ve spolupráci se záchranáři zdravotnické služby začali z autobusu i osobního vozu vyprošťovat zraněné osoby a třídit je metodou „START", která slouží k rychlému a jednoduchému roztřídění podle stupně závažnosti poranění do čtyř skupin. Středně těžce a těžce zraněné osoby byly po základním ošetření rozváženy sanitními vozy do zdravotnických zařízení. K vyprošťování zraněných osob z osobního vozu hasiči museli použít hydraulické vyprošťovací nářadí. Policisté se starali o uzavření místa zásahu, řízení dopravy a identifikaci osob.

Cvičení bylo ukončeno v 10:50 hodin.

Splnění cílů

Vyhodnocení cvičení se bude konat v průběhu následujících dvou týdnů na základě poznatků rozhodčích z jednotlivých složek IZS. Podle prvotních informací se podařilo splnit časy dojezdů a počty potřebné techniky. Šestnáct minut po ohlášení dopravní nehody byly na místě čtyři hydraulická vyprošťovací zařízení, šest vozidel dobrovolných i profesionálních hasičů, vrtulník letecké záchranné služby a sedm vozidel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Zároveň bylo policisty uzavřeno místo dopravní nehody a řízena doprava.

Vyprostit 43 osob, z nichž jich 6 podlehlo na místě následkům zranění, a odvézt 37 zraněných z místa nehody se hasičům a záchranářům podařilo v průběhu 50 minut od nahlášení dopravní nehody na tísňovou linku.

Poděkování

Velmi rádi bychom poděkovali Českému červenému kříži oblastnímu spolku Liberec, Dopravnímu podniku města Liberec, firmě Truck technic, Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické Liberec, kteří se podíleli na přípravě cvičení. V roli figurantů se cvičení zúčastnili studenti 4. ročníku a pedagogický personál liberecké Střední zdravotnické školy.

por. Mgr. Iva Michalíčková

Sdílet