Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obnova požární techniky v Mukařově

Dlouho očekávaný den pro dobrovolné hasiče z Mukařově nastal v sobotu 11. 9. 2010. V den, kdy mnozí z nás vzpomínali na tragické události v New Yorku, převzala jednotka dobrovolných hasičů z Mukařova do svého užívání novu cisternu CAS 20 – T815 TERRNo Facelift.

Finanční prostředky a akt předání vozu

Cisterna byla pořízena z prostředků obce. Pro investici byla využita možnost čerpání státní dotace ve výši 2 miliony Kč. Na vybavení přispěl částkou 600 tisíc Kč krajský úřad Středočeského kraje. Slavnostního předání nové techniky se společně s členy obecního úřadu, členy SDH Mukařov a dalšími občany zúčastnila celá řada vzácných hostů.

Pozvání přijali starostové okolních SDH, velitelé okolních stanic HZS, náměstek ředitele HZS Středočeského kraje plk. ing. Miloš Hladík, ředitel územního odboru HZS Kolín plk. Bradna, zástupci SH ČMS, Hasičské pojišťovny, ale i senátor za Středočeský kraj pan Karel Šebek a mnoho dalších. Klíče od nové techniky předal veliteli jednotky Michalu Pokornému starosta obce Rudolf Semanský.

Slavnostní atmosféra slunečného odpoledne navázala na vyhlášení výsledků praktického školení jednotek, které předcházelo tomuto slavnostnímu aktu a probíhalo od brzkých ranních hodin. Radost z vítězství jednotky z Mukařova byla umocněna radostí z převzetí nové techniky.

Naše nová cisterna

Nyní ale zpět k vozidlu. Ve výběrovém řízení, které proběhlo počátkem roku 2010, zvítězil osvědčený výrobce požárních nástaveb THT Polička. Již od prvních jednání bylo jasné, že požadavky na vozidlo, zejména jeho provedení s max. výškou 3000mm, nestandardními prvky a využití každého místa, budou pro konstruktéry THT novou a cennou zkušeností. O tom, zda se záměr vydařil a o dalších technických detailech se můžete dozvědět ve specifikaci v příloze. Detailní rozmístění výbavy naleznete rovněž v přiloženém souboru.

Rozložení výbavy

Při plánování rozložení výbavy jsme vycházeli z vlastních zkušeností či ze zkušeností ostatních sborů v České Republice. Rozložení je postaveno tak, aby bylo snadno zapamatovatelné pro všechny členy JSDHO a mělo svou logiku. Zda se tento záměr povedl, ukáže až čas.

Přední levá skříň je s ohledem umístění „ do silnice“ využita pro méně často používanou techniku. Levá střední skříň obsahuje prostředky pro technické zásahy. Zadní levá skříň je určena pro prvotní zásah stejně jako pravá zadní skříň. Pravá střední skříň je učena pro nejpoužívanější materiál a pravá přední pro zásahy v noci a zásahy, kde je potřeba vše týkající se elektřiny a osvětlení.

Výstražné světelné a zvukové zařízení

Celé vozidlo je osazeno výstražným světelným a zvukovým zařízením firmy WHELEN. Na kabině našla své místo 72“ Rampa Whelen Freedom, která v kombinaci s LED doplňkovými světly WHELEN 1× M3 v zrcátku, 4× M6 na bocích, 4× M6 na zádi a 2× M7 v masce, zajišťuje nadstandardní viditelnost při jízdě i u zásahu.

Nestandardně vyřešené pěnidlo

Mezi další nadstandardní prvky můžeme zařadit extra vestavěnou nádržku na pěnidlo v podélné ALU skříni na plošině, propojenou s vestavěným přenosným přiměšovačem. Ten umožňujícím tvorbu pěny z nádrže vozidla, savičkou z kanystru, nebo právě z extra vestavěné nádržky. Výhodou sání z nádržky je zachování čisté soustavy potrubí a čerpadla, kdy odpadá nutnost proplachu potrubí po použití pěny. Další výhodou je možnost zásahu vodou z jedné strany vozidla a současně pěnou ze strany druhé.

Další zajímavá výbava vozu

Za zmínku stojí i couvací dvou objektivový kamerový systém WAECO PerfectWiev LCD790 s 7“LED displejem umístěným v kabině nad řidičem., dále podmítací řetězy pro provoz v zimním období, výsuvné stolky pro posádku, interiérová svítidla LED BUS dome s diodami III. generace sloužící k vnitřnímu osvětlení kabiny vozidla, měnič napětí SINUS 220V pro připojení citlivých přístrojů (např. notebook), lanový naviják RAMSEY 12000 s tažnou silou 5,5 tuny, asanační lišta s třemi žabkami a extra vývodem C a samozřejmě osvětlovací stožár TVS 01 s hlavicí s čtyřmi 500W halogeny. Podrobné informace k vozidlu a vybavení jsou k dispozici přílohou tohoto článku.

Co dodat závěrem?

Ten kdo absolvoval dlouhou cestu spojenou s reprodukcí požární techniky počínaje jednáním s obecním zastupitelstvem, podáním žádostí o dotaci, hledáním dalších zdrojů financování, specifikováním požadavků na vozidlo, schvalovacími procesy, výběrovým řízením a rozpory uchazečů, nekonečnými jednáními s konstruktéry atd., ví, že je tato cesta dlouhá a klikatá a mnohdy trnitá. Nicméně i sen, jaký jsme měli my v Mukařově, lze díky pochopení obecních zastupitelů, jejich podpoře, ale hlavně díky osobnímu nasazení členů jednotky, realizovat a uvést v život. Téměř dva roky uplynuly od prvních myšlenek a zahájení kroků k obnově zastaralé techniky a dnes můžeme prohlásit, že náš sen se splnil.

Ještě jednou díky za pochopení a podporu obce, ale také všem, kteří nám s tímto projektem pomáhali – velice si toho vážíme.

Michal Pokorný
Velitel JSDHO Mukařov , Starosta SDH Mukařov

Sdílet
Přiložené soubory
rozmístění výbavy vozidla.pdf zobrazit online PDF 300 kB
technický popis vozidla.pdf zobrazit online PDF 317 kB