Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena se vrátila do hořícího bytu a to ji stálo život

Dne 20. 4. 2005 ve 22:30 hod. byl na operační středisko zlínských hasičů ozhlášen požár bytu na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a vysokozdvižným žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru kuchyně jednoho z bytů ve čtvrtém podlaží obytného domu.

Hasiči bleskově rozvinuli několik proudů vody a snažili se požár co nejdříve lokalizovat. Celý dům byl silně zakouřen, a proto museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Pomocí přetlakové ventilace byla budova postupně odvětrávána. Hasiči museli v posledním patře násilím vyrazit chodbové okno a střešní poklop k podpoře odvětrání. Dvě hodiny trvající požár neustále vytvářel hustý kouř ze spalovaných látek, papíru a odpadu.

Jeden z nájemníků informoval hasiče, že z hořícího bytu vytáhl starou paní, která se mu u výtahu vysmekla a vběhla zpátky do zcela zadýmené chodby. V nulové viditelnosti hasiči rojnicí prohledali celou chodbu až k hořícímu bytu na konci domu. Tam násilím otevřeli dveře, za kterými nalezli tělo seniorky. Žena byla vytažena a předána posádce zdravotnické záchranné služby, která už čekala o patro níž s nutnou pomocí. Ani po dvaceti minutách intenzivních oživovacích pokusů se lékařům nepodařilo jednaosmdesátiletou ženu zachránit, a tak svým zraněním na místě podlehla.

Hasiči se snažili požár hasit, ale v bytě narazili na obrovské množství uskladněných věcí, odpadu, oblečení a papírů. Věci měla majitelka naskládány v celé garsonce do výšky dvou metrů a na balkonu do výše oken. V bytě byly jen úzké chodbičky, které se ale navíc při požáru zavalily. Hasiči museli postupně všechny věci z hořící kuchyně vynášet na chodbu a vyhazovat oknem z domu. Jedině tak se postupně dostali k jednotlivým ohniskům požárů v uskladněných věcech. Požár byl celkově uhašen až před jednou hodinou ráno a likvidační práce byly ukončeny až v pět hodin ráno.

Během zásahu organizovali hasiči také evakuaci osob z domu. Své byty postupně opustilo asi 25 osob, především seniorů, ale i mladé rodiny a několik dětí. S evakuací pomáhali strážníci Městské policie Zlín, kteří navíc udržovali uvnitř domu i před domem veřejný pořádek a tlumili emoce některých nájemníků. Evakuovaní našli náhradní ubytování u svých rodin nebo využili nabídky náhradního ubytování města.

V jednom z bytů zasaženého horního patra byla také nalezena žena, která pomáhala při prvotním hašení požáru bytu své sousedky. Žena nosila do hořícího bytu vodu, protože u postižené byla voda a jiné energie již dříve odpojeny. Když však viděla, že jejich společná snaha je marná, zavřela se ve svém bytě a zůstala tam až do nařízené evakuace. Sama při snaze pomoci utrpěla šok a silně se nadýchala kouře, i přesto však neopustila svůj byt dříve. Po prvotním ošetření na místě byla odvezena záchrannou službou do nemocnice k hospitalizaci.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru postupně ohledáno. Samotná příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Požárem byla způsobena škoda ve výši 100.000 Kč. Zásahem se hasičům podařilo uchránit hodnoty okolních bytů a domu ve výši 3 mil. Kč.

Při výjezdu k tomuto požáru došlo k poškození jednoho ze zaparkovaných vozidel na sídlišti, kde byl následkem zaparkovaných aut v úzkých uličkách ztížen průjezd pro velkou hasičskou techniku.

V dopoledních hodinách proběhlo další šetření na místě požáru. Teprve za denního světla se ukázalo, kolik věcí a odpadu je v bytě naskládáno. Obývací pokoj byl vyplněn krabicemi a hromadou nejrůznějšího materiálu až těsně ke stropu. Přes pokoj vedla jen jedna úzká ulička k balkonu, který byl také zcela vyplněn. Hromada věcí, vyházených hasiči z domu, pocházela pouze z hořící kuchyně.

Jako příčina vzniku požáru byla určena nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Žena si totiž svítila v bytě svíčkou, protože měla odpojenu elektřinu a došlo k požáru uskladněných věcí.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet