Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V nemocnici unikly nebezpečné látky

Evakuaci 10 pacientů a uzavření části 5. patra si dnes vyžádal únik chemikálií ve Fakultní nemocnici Brno v Jihlavské ulici.

Hasiče ve 14.49 hodin zavolali zdravotníci poté, co se z úklidové místnosti oddělení úrazové chirurgie začal šířit dráždivý zápach. Na místo vyjela jednotka ze stanice v Lidické ulici, vybavená kontejnerem se zařízením k likvidaci chemických havárií, a jednotka ze stanice v Bauerově ulici.

Při průzkumu v protichemických oblecích a v dýchací technice hasiči zjistili, že ze čtyř plastových nádob v úklidové místnosti, v níž byly uskladněny desinfekční prostředky, uniklo zhruba 8 – 10 litrů chemikálií. Jednalo se například o peroxid vodíku a desinfekční prostředek persteril. Při smíchání těchto látek se do ovzduší uvolňoval chlór a chlorovodík v mírné, ale značně dráždivé koncentraci. Hasiči proto z pokojů v bezprostřední blízkosti úniku společně se zdravotníky evakuovali 10 pacientů a ohroženou část oddělení uzavřeli. Při úniku nebyl nikdo zraněn.

Čtyři plastové nádoby, z nichž chemikálie unikaly, hasiči umístili do speciálních kontejnerů k přepravě nebezpečných látek a ty převezli do chemické laboratoře HZS JmK v Tišnově. Uniklé chemikálie zasypávali sorbentem a likvidovali neutralizačními přípravky. Dráždivé výpary z uzavřené části oddělení odvětrávali a prostor monitorovali.

Krátce po 16 hodině bylo díky účinnému odvětrávání možné pro pacienty a zdravotníky opět otevřít polovinu uzavřeného oddělení. Po snížení koncentrací výparů na zdraví neškodné hodnoty hasiči z úklidové místnosti vyklidili zbývajících 10 neporušených plastových nádob s desinfekčními prostředky. Před 17. hodinou byl na celém oddělení úrazové chirurgie obnoven normální provoz a hasiči ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet