Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TATRA versus SCANIA ?

Naše redakce se opět jednou pustila na pole neorané. Začali jsme se srovnávacími testy hasičských vozidel. Jako první jsme vedle sebe postavili Tatru TERRNo 1(HZS kraje Vysočina stanice Humpolec) a Scanii 114g340 (HZS Středočeského kraje stanice Stochov), obě 4×4.

Test začal v osm ráno. Nejdříve hlavní organizátor p.Hakl z našeho sdružení seznámil všechny přítomné s tím jak bude test probíhat. Poté již první auto vjelo do haly Stanice technické kontroly, kde se podrobilo podrobnému zkoumání a měření. Pak vozidla vyrazila na testovací jízdu, což bylo přes 120 kilometrů dlouhý okruh v okolí Ústí n/Orlicí, při kterém byla kromě jiného měřena i spotřeba paliva. Oba vozy ho zvládly bez větších problémů. Hned po skončení jízdy jsme Tatru a Scanii „předhodili“ místním profesionálním hasičům kteří je hodnotili ze svého pohledu uživatelů hasičských aut. Po této přestávce řidiče čekal průjezd městem, kde si muselï poradit s úzkými uličkami a nakonec jsme je potýrali na 3,5 km dlouhé trase,kde se jezdí automobilové závody do vrchu.

Bylo to zajímavé porovnání a výsledky se budete postupně dozvídat v naší nové sekci TESTY.

Za pomoc a spolupráci při této akci bychom chtěli poděkovat ing. Karlu Beranovi ze SOŠ a SOU automobilní Ústí nad Orlicí, ing. Lorencovi z THT Polička, J.Brossovi, M.Totkovi z HZS kraje Vysočina, Z.Křížovi a Z.Hlavničkovi z Humpolce, kpt.J.Šilhánovi a npor.K.Šnoblovi z HZS Středočeského kraje stanice Stochov za zapůjčení vozidel. Hasičské vzájemné pojišťovně, která obě vozidla pojistila proti havárii,a všem přítomným,kteří se podíleli na hladkém průběhu testu. Další kdo se na testu podílel je HZS Ústí nad Orlicí, kde jsme mohli zaparkovat vozidla a děkujeme i za to, že nám bylo umožněno využít směnu, která měla službu, aby obě vozidla zhodnotila. Nemalé poděkování patří i řidičům, kteří vozidla řídili. Děkujeme také p.V.Horákové tiskové mluvčí HZS Pardubického kraje.
Testu se zúčastnil obchodní zástupce Terex-Tatra pan Lošák a za ProScan Jičín,který dodává podvozky Scania pan Smola.
Sdílet