Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistrovství ČR v klasických disciplínách CTIF

Dne 25. září 2010 se vůbec poprvé v České republice uskutečnilo Mistrovství ČR družstev v klasických disciplínách CTIF. Na hřiště na nábřeží Jiřího Wolkera ve Dvoře Králové nad Labem se sjelo 18 družstev mužů i žen sborů dobrovolných hasičů z České republiky, ale také z Německa, Maďarska, Slovinska a Polska a družstvo profesionálních hasičů Královéhradeckého kraje. Právě družstvo profesionálních hasičů získalo ve své kategorii na loňských hasičských hrách CTIF v Ostravě zlaté medaile a nechalo za sebou skvělé hasičské týmy ze zahraničí.

CTIF v překladu znamená Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů a je celosvětovou oborovou organizací pro výměnu zkušeností v oblasti požární ochrany, pomoci a záchrany při katastrofách. Součástí jsou také soutěže v CTIF a různé Mezinárodní hasičské soutěže, které se konají nejen u nás, ale i v zahraničí a prohlubují přátelské vztahy mezi hasičskými sbory členských zemí. V současné době je v rámci CTIF sdruženo téměř 50 členských států a 30 přidružených čle­nů.

U zasahujících hasičů je kladen velký důraz na jejich fyzickou připravenost, ať se jedná o profesionální či dobrovolné hasiče. Svou fyzickou připravenost a úroveň výcviku hasiči zvyšují např. požárním sportem nebo právě klasickými disciplínami CTIF.

Soutěžní družstva změřila své síly v požárním útoku (nasucho) a ve štafetovém běhu s překážkami. Hasičské týmy byly rozděleny do několika kategorií: kategorie dobrovolných hasičů mužů a žen v třídě A (bez započtení věkových bodů) a třídě B (se započtením věkových bodů – všichni členové družstva museli mít věk minimálně 30 let) a profesionálních hasičů.

Sebemenší chyba při plnění disciplín byla ihned trestána. Za každou chybu obdržel soutěžní tým trestné body.

V kategorii dobrovolných hasičů v třídě A mužů si nejlépe vedl sbor dobrovolných hasičů Zibohlavy, který s celkovým počtem 403,44 bodů vybojoval zlaté medaile. Na druhém místě skončil sbor dobrovolných hasičů Vlčnov a třetí pozici obsadili dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou A.

V kategorii dobrovolných hasičů žen ve třídě A zvítězili hasičky SDH Velké Meziříčí s celkem 383,81 body, na druhém místě se umístil SDH Písková Lhota a bronzové medaile si odvezl SDH Vlčnov.

V kategorii dobrovolných hasičů žen ve třídě B se na prvním místě umístily hasičky SDH Frýdek Místek a na druhé příčce skončil SDH Nová Paka. Ze zahraničních družstev žen si nejlépe vedly hasičky ze Slovinska s 385,84 body, na druhém místě se umístilo družstvo žen z Polska a na třetím místě skončily hasičky z Maďarska. Z mužů se soutěže zúčastnilo družstvo hasičů z Německa.

Absolutními vítězi celého Mistrovství ČR v klasických disciplínách v CTIF se stalo družstvo profesionálních hasičů Královéhradeckého kraje, které sice ve své kategorii nemělo soupeře, ale bodovým ohodnocením předstihlo všechny ostatní týmy. Profesionální hasiči dosáhli v požárním útoku času 39,80 s. a ve druhé disciplíně štafetovém běhu s překážkami dosáhli výsledného času 56,47 s. Bez jediného zaváhání tak dosáhli bodového součtu 403,73 a stali se absolutními vítězi.

I. mistrovství ČR družstev v klasických disciplínách CTIF pořádá Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje. Akce se koná pod záštitou předsedy Českého národního výboru CTIF genmjr. Ing. Miroslava Štěpána a za významné podpory Ústřední hasičské školy Bílé Poličany, Krajského sdružení hasičů Královéhradeckého kraje, Okresního sdružení hasičů Trutnov, sborů dobrovolných hasičů okresu Trutnov a kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

*por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje
 *

Sdílet
Přiložené soubory
vsledky mui,eny r.pdf zobrazit online PDF 4 MB
vsledky zahranin drustva.pdf zobrazit online PDF 1 MB