Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO a VIDEO: Požár v nejrušnější části Toronta

Dne 24. září v 17:00 kanadského času zachvátil velký požár jeden apartmán v Torontu. Hořet začalo v 24. patře 30podlažní budovy postavené v nejobydlenější části města s 18 výškovými budovami, ve čtvrti St. James.

Vzhledem k velmi hustému provozu na silnicích přijížděly další a další jednotky hasičů ještě 90 minut po ohlášení události. Přístup k místu požáru byl velmi špatný, vlivem tepla a odlétajících hořících kusů vybavení začínaly hořet i okolní byty a balkony. V 21:00 začala plamenem hořet vedlejší bytová jednotka. Požár byl kompletně zlikvidován až po půlnoci.

Z budovy, která patří do vlastnictví Torontského společného bydlení bylo v průběhu požáru evakuováno několik stovek lidí, do nemocnice bylo odvezeno 14 obyvatel, z toho 3 ve vážném stavu. Dále byli hospitalizování 3 hasiči, kteří však byli brzo propuštění do domácího ošetřování.

Steve Hayden, obyvatel bytu v 12. patře:

„Slyšel jsem výbuch a pak začaly kolem okna padat černé věci. Nejdříve jsem myslel, že hoří něco malého. Pořád tu něco hoří, když se k tomu přičtou falešné poplachy, všichni tady už to ignorují. Když se ale ozval interkom a správce říkal, že všichni mají opustit budovu, raději jsem poslechl a šel ven.“

U požáru zasahovalo celkově něco málo přes 120 hasičů s 27 auty. Již zmíněné společenství vlastníků ve spolupráci s městem okamžitě uspořádalo veřejnou sbírku, obyvatelé Toronta mohou zasílat finanční příspěvky či nosit hmotné dary, nejžádanější jsou ponožky, a školní i toaletní potřeby.

Celkem požár zkomplikoval život cca 1.700 lidem ze 700 bytů. Někteří nalezli dočasné útočiště u svých rodin, zbytku bylo zajištěno dočasné ubytování v nedalekém komunitním centru a v blízké univerzitě. Dle odhadů by se do svých domovů mohli vrátit do jednoho týdne.

Dle aktuálních dostupných informací vlastník bytu shromažďoval velké množství odpadu, proto byl přístup na místo události velmi těžký a odpad dlouho hořel. Vyšetřovatelé se zatím kvůli velkému poškození budovy nedostali přímo do konkrétního bytu, nemohli tak určit přesnou příčinu.

Zajímavost ze světa Torontských hasičů:

Aktuální výjezdy nejen hasičů v Torontu lze sledovat na sociální síti Twitter: http://twitter.com/tofire

Video prvního pozorovatele zachycuje tříminutový pohled na situaci, kdy si oheň užívá svoje nejlepší chvíle v prvním apartmánu.


Video druhé zachycuje událost v čase 17:30 z jiného úhlu,


Beznadějné pokusy obyvatel domu uchránit alespoň svoje balkóny můžeme sledovat na videu třetím.


Na předposledním, umělečtěji pojatém videu, můžeme sledovat průběh požáru skrze fotografie.


A konečně, na videu posledním, vidíme hasiče, jak dostávají požár částečně pod kontrolu.


Interaktivní pohled na místo události:

Informace: zahraniční zpravodajské servery
Videa: kanály uživatelů youtube.com
Fotografie: Desmond Brett, www.tfspic.com

Sdílet