Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fire Patrol 2010

Základní informace o cvičení

Jedná se o vícedenní výcvikově-vzdělávací akci, která má prověřit připravenost jednotek sborů dobrovolných hasičů z příbramského regionu na náročné záchranné akce. Cvičení je zaměřeno především na mimořádné události – požáry,dopravní nehody a leteckou katastrofu. Klade si za cíl umonění společné práce všech zúčastněných jednotek a zkvalitnění jejich vzájemné spolupráce při skutečných zásazích.

V průběhu cvičení také dochází k testování jednotlivých částí nového vybavení, které si jednotky pořizují dle své předurčenosti a které jim umoňuje efektivněji a rychleji pomoci postieným osobám.

Složení zasahujících týmů

Cvičení je především určeno pro jednotky sborů dobrovolných hasičů z Příbramského regionu. Zúčastní se celkem 10 jednotek dobrovolných hasičů z příbramského regionu, některých zásahů se také zúčastní zdravotníci z ČČK a AČR. Specifický zásah pak bude při letecké nehodě, kde se zúčastní i některé jiné složky, které bych zatím do předu jen nerad prozrazoval.

Termín a místo

Cvičení se bude konat v Příbrami a jeho okolí ve dnech 1. – 3.řijna 2010 pod záštitou a s podporou senátora a starosty města Příbram MVDr.Josefa Řiháka a odborným garantem plk.ing.Jiří Heinrichem, ředitel uzemního odboru HZS Příbram

Jak bude cvičení probíhat

První den proběhne kontrola všeho vybavení a techniky,porada velitelů a večerní zásah pro všechny jednotky. Další den byl rozdělen do 2 částí. Dodopoledne budou probíhat odborné přednášky, odpoledne a večer jsou pro jednotky připravené náročné zásahy jak hromadné tak i úzce specializované. Poslední den cvičení je věnovaný veřejnosti a to převážně dětem, pro které je připraven bohatý program včetně ukázek techniky a některých zásahů.

Náměty některých cvičení

Máme pro jednotky připraveno celkem dvanáct cvičných zásahů. Bude se jednat o požáry budov,dopravní nehody a leteckou nehodu. Z těch které by mohly být atraktivní pro veřejnost budou jistě dopravní nehody různých vozidel a jedna velká dopravní nehoda autobusu a nákladního automobilu, které budou probíhat v sobotu v Obecnici. Samozřejmě tou nejatraktivnější bude letecká nehoda – pád letadla do obydlené oblasti, kterou nám bude představovat kasárna Brod, které se zúčastní všechny jednotky.

Veřejnost

Na většinu zásahů se muže přijít podívat i veřejnost, samozřejmě za dodržení bezpečnostních podmínek. Pro veřejnost a media bude vždy u zásahu připraven prostor ze kterého mohou vše sledovat.

Zde bych chtěl na veřejnost velice apelovat aby se u zásahů mimo tento prostor nezdržovala, e to ve prospěch jejich bezpečnosti a samozřejmě i zasahujících.

Účast Příbramských hasičů

Cvičení se zúčastní všechny příbramské jednotky. Přímo zásahové činosti pak jednotky Březové Hory a Příbram 1. Týlové zabezpečení a figuranty pro cvičení pak zajistí hasiči ze Zdaboře a Lazce.

Sdílet