Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

I. ročník Memoriálu o putovní pohár „por. Jaroslava Garguly„

Pozvánka na soutěž. Ilustrační foto.

Dobrovolní hasiči z Moutnice v okrese Brno-venkov se rozhodli uspořádat Memoriál o putovní pohár ,,poručíka Jaroslava Garguly" který zahynul při zásahu v brněnském kasinu v roce 2002. Protože byl hasič nejen profesí ale i duší, byl i členem Sboru dobrovolných hasičů v Moutnici.

O sboru a této akci nám napsal pan Zdeněk Riedl, jednatel SDH Moutnice. ,,Náš sbor patří , jak co do počtu svých členů , tak i rokem svého založení , mezi nejpočetnější a nejstarší sbory v našem okrese . Na tuto skutečnost jsme právem hrdi .

Aktivně se účastníme,v rámci okrsku,výjezdů k likvidacím požárů , nebo i jiných nebezpečných situací ohrožujících životy, zdraví či majetek našich spoluobčanů. Žijeme i bohatým kulturním a společenským životem . Každoročně pořádáme „Dětský den“ za hasičkou pro naše nejmenší , „Pálení čarodějnic“ pro naše manželky a přítelkyně , sběr železného šrotu po celé dědině a každý druhý rok tradiční „Hasičský ples“. V letošním roce se nám povedla zorganizovat společná zimní dovolená členů sboru v Jeseníkách , kterou jsme pojmenovali „Apalucha no.1“. Podíleli jsme se rovněž osobní účastí na likvidaci následků po nedávných povodních v Čechách , kde jsme pomáhali odstraňovat škody , které napáchal vodní živel v okrese Litoměřice.

Co se týče sportovních úspěchů našeho sboru, se myslím, máme rovněž čím pochlubit.
Za léta naší existence posbíralo několik generací hasičských družstev nemalé množství vítězných pohárů , které zdobí naši krásnou hasičskou zbrojnici. V letošním roce se družstvu mužů povedlo, poprvé v historii, postoupit do krajského kola v požár. sportu,
kde jsme se určitě neztratili. Rádi bychom v tomto trendu pokračovali i v letech příštích. Nutno ovšem podotknout , že závody pro nás nejsou jen místem , kde se dají získat další poháry do sbírky , ale i příležitostí potkávat se s našimi kamarády z ostatních jednotek a možnost se dál profesionálně rozvíjet v dobrovolných podmínkách.

Vzhledem ke všem těmto skutečnostem jsme se cítili trošku zahanbeni , že i přes naše výsledky a aktivitu se v naší obci již dlouhou dobu nekonaly žádné hasičské závody.

To,co se dlouho zdálo jako nedostižný a vzdálený sen se nyní stává skutečností . Podařilo se nám zorganizovat , a jak pevně věříme , i se ctí uskutečnit hasičské závody , které si získají svojí dlouholetou tradici. Chtěli bychom těmito závody uctít památku našeho bratra a kamaráda Jaroslava Garguly , který naše řady opustil už před více jak třemi roky , když spolu s kolegou D.Kožušským statečně a čestně plnili svůj slib a přísahu :

„ Bohu ke cti a bližnímu ku pomoci „.

Jeho mladé srdce vyhaslo při záchraně lidského života při likvidaci požáru brněnského kasina v Nádražní ulici dne 8.ledna 2002. Proto tyto závody ponesou jeho jméno :
„ Memoriál poručíka Jaroslava Garguly „

Rovněž nabízíme možnost prohlédnout si interiér naší hasičské zbrojnice kde bude po celý den probíhat akce „ Den otevřených dveří „."
Sdílet