Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jack Daniel's Fire Brigade

Podnikový sbor známého výrobce alkoholu.

V USA, konkrétně ve státě Tennessee, se nachází 120 kilometrů na jihovýchod od proslulého Nashville malé městečko Lynchburg. V něm je již od roku 1866 první registrovaná palírna alkoholu na americkém území. Tu již jako 13ti-letý koupil v roce 1863 pan Jack Daniel, pozdější výrobce stejnojmenné světoznámé whisky, kterou dnes známe z reklamního sloganu ,,Tady žije Jack,,. Jak známo, výroba alkoholu se neobejde bez rizik vzniku požáru. Proto na počátku 20 století vznikl podnikový hasičský sbor, který byl na svojí dobu moderně vybaven. Takové vybavení bylo opravdu na místě vzhledem k poměrně značnému nebezpečí vzniku požáru, protože bezpečnost výroby v té době nebyla na velké úrovni. V lihovaru se nacházelo a samozřejmě i dnes nachází obrovské množství hořlavin a případný požár by ohrozil nejen podnik, ale samozřejmě i město Lynchburg.

V dnešní době je lihovar na vysoké úrovni jak technologických postupů výroby whisky, která se ale nadále vyrábí dle staré originální receptury, tak i v eliminaci bezpečnostních rizik. Skladiště, kde whisky coby ,,skvělá hořlavina,, v dřevěných sudech zraje, se nacházejí od sebe v optimální vzdálenosti tak, aby se případný požár nepřenesl z jednoho na druhé. Samozřejmě i další provozy lihovaru jsou proti požáru dobře zabezpečeny. O opravdu funkční hydrantové sítí atd. nemá ani smysl psát…

Hasičský sbor lihovaru – Jack Daniel's Fire Brigade, ve kterém slouží 25 hasičů, je však i přes tyto bezpečnostní opatření nadále dobře vybaven. Techniku tvoří cisterna Freightliner FL-80 s nástavbou od známé firmy Emergency-One pro dopravu požárního družstva a automobilový žebřík HP 100 (30 m) na podvozku Cyclone také od Emergency-One. I když se jedná o podnikové hasiče, tak je sbor využíván i jako městský v rámci dohody se starostou Lynchburgu.

Žebřík i cisternu Freightliner E-One zdobí jejich barevné provedení. Tvoří jej vlastně barvy firmy Jack Daniel's. Cisterna Freightliner FL-80 E-One je vlajkovou lodí sboru. Cisternu Freightliner E-One dokonce vyrobila v limitované sérii jako model známá firma CODE 3. Hasiči jsou na tento nádherně barevně provedený vůz velmi pyšní, stejně tak i občané Lynchburgu na celý sbor. V rámci prohlídky lihovaru je návštěvníkům mimo jiné představena také skvěle renovovaná historická automobilová požární technika i zbrojnice.

Stručná TTD Freightliner FL-80 E-One

Podvozek : Freightliner FL-80 4×2 s ABS
Rozvor : 6.350 mm
Délka : 9.470 mm
Výška : 3.480 mm
Šířka : 2.440 mm
Celková hmotnost : 19.026 kg
Motor : Cummins Diesel
Výkon : 330 koní
Převodovka : automatická Allison MD3060P 5 rychlostí
Nádrž PHM : 171 l
Osádka : 1+5
Nástavba : Emergency-One
Nádrž na vodu : polypropylenová na 2500 l
Nádrž na pěnidlo : polypropylenová na 1500 l
Zásoba prášku : 300 kg
Čerpadlo : jednostupňové odstředivé Hale QMax
Výkon : 5.600 l/min
Příměšovač pěny : Williams' Hot Shot II 1–6%
VRZ : Federal Signal

Zdroj info : Jack Daniel's, Code 3, web
Sdílet