Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová Tatra pro hasiče z Němčic nad Hanou

Jde vůbec o první vůz tohoto typu v Olomouckém kraji a okrese Prostějov – CAS 20 T815 Terrno. Tento vůz využívají dobrovolní hasiči z Němčic nad Hanou, kteří jsou zařazeni jako JPO II. Nástavbu vozidla vyráběla SPS Slatiňany.

Kromě tohoto vozidla dostali hasiči ke zlepšení a zpříjemnění své činnosti taktéž menší rekonstrukci zbrojnice. Před Tatrou sloužila hasičům z Němčic CAS 25 Š 706.

Nový vůz vyšel přibližně na 6 000 000 Kč, z toho 250 000 korun přispěl kraj, 2 miliony byla dotace z ministerstva vnitra a zbylých zhruba 3 500 000 Kč přispělo město Němčice nad Hanou.

Tatra je vybavená výsuvným osvětlovacím stožárem se čtyřmi reflektory 500 W, nádrž na vodu je plastová o objemu 3500 l a na pěnu pak 300 l.

V kabině jsou 4 držáky na dýchací přístroje v sedadlech, je zde umístěna páteřní deska, 4 držáky na ruční radiostanice a 4 na svítilny, dále poličky pro další výbavu a take je v ní umístěna vozidlová radiostanice Motorola.

Co se týče nástavby, najdeme v ní např. kalové čerpadlo zn.Honda, motorovou pilu STIHL, elektrocentrálu značky Geko, plovoucí čerpadlo, různé armatury jako rozdělovač, proudnice, hadice, hasicí přístroje a dva koše na hadice.

Vzadu nad čerpadlem je vysokotlak, délka hadice standardních 60 m. Na horní plošině najdeme bedny na lopaty, koštata, savice a odnímatelnou lafetu. Vozidlo je osazeno čerpadlem JOH STADT.

Jednotka z Němčic disponuje kromě uvedené Tatry ještě CAS 32 T 815, AP 27 na Podvozku Škoda 706, DA 12 Avia a DA Transporter a AZ 30 na podvozku Sachsering (předchůdce vozů IFA).

Sdílet