Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: III. ročník Hasičské noci pod Ještědem se vydařil

Cestou do Zdislavy, místa, kde začínal třetí ročník Hasičské noci pod Ještědem, jsme konečně odhalili, jak asi tak vznikl název soutěže. Za kopci na nás totiž vykoukl Ještěd v celé své kráse :-)

Po prezentaci všech družstev a označení účastníků slavnostně zahájil hejtman Libereckého kraje v obležení zástupců HZS i SDH soutěžní zápolení. Po rozlosování startovního pořadí se družstva pomalu přemísťovala ke startu, jehož čas byl dopředu pevně určen.


Kompletní fotodokumentaci naleznete na naší online fotogalerii!


1. „Opičí dráha“

První disciplína z třinácti celkových, na startu popadnout hadice, překonat kladinu, přeskočit (nebo za pomoci ostatních přelézt :-) bariéru, s barely oběhnout nedaleký keř a následně vylézt po laně do prvního patra lešení. Pro mnohé nesnadný úkol, s pomocí dalších členů družstva však ne úkol nepřekonatelný.

Po dávce adrenalinu se zklidnit, sestřelit vzduchovkou dřevěné špalíčky, sebrat hadici a tunelem proběhnout do cíle, to už pro nikoho ze soutěžících zásadní problém nebyl.

2. „Uřízni dva špalky“

Vybrat správnou pilu ze široké nabídky neostrých, tupých a tupějších, to byl základ úspěch v druhé disciplíně, kdy družstvo řezalo a řezalo a řezalo… Až uřízlo z každé strany klády jeden koláč dřeva.

3. „Požární útok“

Vystartovat u blízké kašny, doběhnout k připraveným hadicím, smontovat vedení a provést požární útok na v dálce zavěšené lahve nebyl pro družstva ani nejmenší problém.

4. „Výměna kola“

První člen družstva kolo z nákladního auta odmontuje a dovalí na označené místo, druhý soutěžící kolo odvalí zpět, nasadí na auto a utáhne šrouby tak, aby se nedaly povolit rukou. To samé provedou třetí i čtvrtý člen. Tak by se ve zkratce dalo shrnout zadání úkolu čtvrtého. Dle vyděšených hlášek soutěžících nepatřilo kolo mezi nejlehčí a zvládnout jemnou motoriku při šroubování v zásahových rukavicích dalo občas taky zabrat.

5. „Vyložit a naložit vozík“

Standardní vozík s požární stříkačkou, hadicemi, klíčí, savicemi a vším možným naložit a vyložit v co nejmenším čase. Relativně jednoduchý úkol, při zapomenutí vybavení by však naskakovaly trestné vteřiny.

6. „Palice“

„Každý člen družstva musí pomocí pale přemístit ocelové závaží o hmotnosti 80 kg po trati dlouhé 1,6 metru vždy jen jedním směrem. Po přemístění závaží na konec dráhy musí soutěžící toto závaží vrátit zpět na začátek dráhy pomocí přiloženého lana.“

Mnozí jistě znáte disciplínu z TFA a hodně záleží na stylu, který závodník zvolil. Krátké rázné údery, nebo velké mohutné rány?

7. „Písek sem, písek tam, všude kam se podívám“

Hromada písku o obsahu 260 lopat, pytle na písek v průměru na 10 lopat, kolik času zabere družstvu přemístění hromady z jednoho místa na druhé? :-) Odpověď by se dala formulovat jako „sakra hodně“. Jedna z fyzicky nejnáročnějších disciplín letošního ročníku.

8. „Vstávej Máňo, hoří!“

Převléknout do pyžama, usnout a … čekat na vyhlášení poplachu, úprkem do šatny, převléknout do zásahového a připravit se k výjezdu. Oddechový a zábavný úkol pro všechny zúčastněné.

9. „Dej sem tu kládu“

Pokud písek byl fyzicky nejnáročnější, přesun klád byl rozhodně nejmokřejší. Pětici klád dostat z jednoho místa na druhé, to vše pod mostem v malé říčce, potom sestavit a rozmontovat vedení od čerpadla a dostat klády zpět… Jedna noha nezůstala suchá.

10. „Lanová dráha“

Soutěžící v této disciplíně museli oběhnout několik stromů, vylézt po žebříku, zavěsit se na lano a přeručkovat několik metrů na druhou stranu. Pomoct závodníkovi při ručkování? Vysoká časová penalizace. Některé soutěžící by si člověk skoro spletl s opicí, někteří však měli vážné problémy a bez pomoci by se na druhou stranu nezvládli dostat.

11. „Člun a zvoneček“

Už z názvu se dá poznat, v čem úkol spočíval. Naskočit do člunu, vyplout na širé moře… najít zvoneček, zazvonit a vrátit se zpět. A nejlépe se neutopit.

12. „Rozhoď tu hadici“

Disciplína předposlední a neodhadnutelná, rozhazování hadic na přesnost. Každá odchylka od stanovené linie rozhozu byla ohodnocena trestnými vteřinami. Některá družstva prý dokázala nasbírat i minuty :-)

13. „Opičí dráha“

Tak jako na začátku soutěže, stejná dráha. Pokud se přeběhnutí kladiny a překonání bariéry na začátku soutěže jevilo jako jednoduché, po pěti hodinách strávených plněním úkolů v celém Podještědí se to už lehké vůbec nezdálo.


Tolik krátký report z třetího ročníku soutěže Hasičská noc pod Ještědem.

Propozice a další informace organizátorů jsou k dispozici na stránkách www.sdh-ceskydub.cz.


Kompletní fotodokumentaci naleznete na naší online fotogalerii!


Sdílet