Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár dřevěné pergoly zaměstnal hasiče

Hradec Králové

Profesionální hasiči z Nového Bydžova byli v sobotu 2. října 2010 krátce před polednem přivoláni k dopravní nehodě dvou osobních vozidel, která se stala v ulici B. Smetany v Novém Bydžově. Při příjezdu jednotky na místo již na místě zasahovali záchranáři a policisté z Nového Bydžova. Pětapadesátiletá řidička jednoho z havarovaných vozidel byla v péči záchranné služby. Hasiči provedli zajištění jednoho z vozidel proti požáru a úniku provozních kapalin. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a dobrovolní hasiči z městské části Malšova Lhota (stáž u HZS) vyjeli v neděli 3. října 2010 před 18. hodinou k nouzovému otevření dveří osobního vozidla BMW, ve kterém zůstalo asi pětileté dítě. K události došlo na parkovišti v Pilňáčkově ulici v Hradci Králové. Matka nechala klíčky uvnitř vozidla, které se po zabouchnutí dveří uzamklo. Ještě před příjezdem hasičů se ostatní řidiči snažili otevřít automobil rozbitím okénka nebo odstraněním lišty kolem bočního okna. Hasiči nakonec museli rozbít boční okno vzadu u spolujezdce. Jeden z hasičů se dostal do vozidla a klíčky otevřel vozidlo. Malý chlapec, který byl po celou dobu zásahu klidný, dostal od hasičů plyšového dráčka Záchranáčka.

Novobydžovští hasiči vyjeli v neděli 3. října 2010 v 19:34 hodin k požáru stromu za obcí Zadražany ve směru na Chlumec nad Cidlinou. Hořelo v dutině třešně a hasiči požár velmi brzy zlikvidovali. Při zásahu nedošlo ke zranění osob ani škodě na majetku.

Hasiči pátrali po pohřešované osobě, našli ji utonulou v Dědině

Dvě jednotky hasičů byly v sobotu 2. října 2010 krátce před jednou hodinou odpoledne požádány o pomoc při pátrání po pohřešované osobě u Českého Meziříčí. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky se člunem a dobrovolní hasiči z Českého Meziříčí. Jednotka dobrovolných hasičů z Dobrušky zůstala jako záloha na stanici. Na místě zasahovali také policisté z Opočna a Dobrušky, policejní vyšetřovatel z Rychnova nad Kněžnou a také policejní psovod. Na pomoc byl povolán i vrtulník s termovizí.

Šestaosmdesátiletá žena byla pohřešována od pátečního večera, kdy se šla projít nedaleko svého bydliště k řece Dědině v Českém Meziříčí. Skupina hasičů na motorovém člunu prohledávala vodní koryto, další hasiči prohledávali tok v suchých oblecích a pomocí motorové pily odřezávali a odstraňovali větve stromů a naplaveniny v řece. Dobrovolní hasiči a policisté pátrali podél obou břehů. Zhruba po dvou kilometrech od místa bydliště po proudu řeky hasiči nalezli tělo pohřešované ženy uvízlé v naplaveninách stromů a větví. Hasiči zajistili místo nálezu a přivolali policisty. Do Českého Meziříčí byla následně povolána potápěčská skupina Policie ČR, která vyprostila tělo utonulé ženy.

V neděli 3. října 2010 v podvečer rychnovští hasiči otevírali dveře bytu v Havlíčkově ulici v Rychnově nad Kněžnou, kde zůstala zapnutá žehlička.

Územní odbor Náchod

Profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce byli v sobotu 2. října 2010 ve 20:40 hodin přivoláni k požáru dřevěné pergoly u rodinného domu v ulici Výsluní ve Lhotě za Červeným Kostelcem. Hasiči dostali požár pod kontrolu za jedenáct minut od ohlášení události a nedošlo tak k jeho rozšíření na přilehlý dům. Požár se podařilo zcela zlikvidovat ve 21:22 hodin. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 30 tisíc korun. Příčiny požáru jsou předmětem šetření. (foto: stanice Náchod)

Broumovští profesionální hasiči pomáhali v neděli 3. října 2010 ráno s transportem nepohyblivého pacienta do sanity v Křinické ulici v Broumově – Novém Městě.

Jednotka dobrovolných hasičů z Nového Města nad Metují asistovala záchranné službě s transportem pacienta do sanity v ulici Klosova v Novém Městě nad Metují.

Profesionální hasiči z Jaroměře a hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Hradec Králové vyjeli v sobotu večer k nehodě, která se stala na železničním trati v ulici Brdce v Jaroměři. Vlak jedoucí z Jaroměře směrem na Trutnov srazil starší ženu. Ta na místě svým zraněním podlehla. Hasiči zabezpečili místo tragédie. Příčiny nehody šetří Policie ČR a Drážní inspekce.

Územní odbor Trutnov

Jednotka profesionálních hasičů ze Dvora Králové nad Labem byla v sobotu 2. října 2010 krátce před půl dvanáctou dopoledne přivolána k dopravní nehodě osobního vozidla a motocyklu. Ke srážce došlo na hlavní silnici č. I/37 mezi Heřmanicemi a Choustníkovým Hradištěm. Řidič osobního vozidla Peugeot 306 Combi odbočoval vlevo na Kuks, když došlo ke srážce s motocyklem Kawasaki. Jeho čtyřiasedmdesá­tiletý řidič utrpěl vážná zranění, kterým později v nemocnici podlehl. Hasiči asistovali záchranné službě se zajištěním těžce zraněného muže a pomohli s jeho naložením do vrtulníku, který jej transportoval do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Následně zasypali unikající provozní náplně sorbentem. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Profesionální hasiči z Trutnova vyjeli v sobotu odpoledne k další nehodě motorky, která se stala na kruhovém objezdu při vjezdu do Trutnova směrem od Hradce Králové. Řidič motocyklu Harley Davidson nezvládl stroj na rozježděné ropné látce na kruhovém objezdu. Jedna osoba utrpěla zranění a byla převezena záchrannou službou do nemocnice. Zasahující hasiči na místo přivolali pracovníky Správy a údržby silnic, kteří očistili vozovku od provozních náplní.

Jednotky HZS Královéhradeckého kraje – územního odboru Trutnov v neděli 3. října 2010 nezasahovaly u žádné události.

Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Jičína vyjeli v sobotu 2. října 2010 ráno na pomoc s nemohoucí osobou v ulici Tylova v Jičíně. Uživatel bytu upadl na zem a nedokázal bez pomoci vstát. Hasiči zvedli nemohoucího muže a uložili zpět na pohovku.

K vážné dopravní nehodě došlo v sobotu večer na silnici v obci Pecka. O půl jedenácté večer byli na místo události přivoláni profesionální hasiči z Nové Paky, zdravotnická záchranná služba a Policie ČR. Čtyřiadvacetiletý řidič motocyklu Suzuki Bandit při průjezdu pravotočivou zatáčkou vjel do protisměru, kde narazil do stromu. Muž bez ochranné přilby utrpěl velmi vážná zranění hlavy. Záchranáři ve spolupráci s hasiči prováděli několik desítek minut resuscitaci, která byla úspěšná. Zraněný řidič byl naložen do sanity, ale po několika minutách podlehl těžkým zraněním. Hasiči zabezpečili motocykl proti požáru a zasypali unikající provozní náplně sorbentem. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Jičínští hasiči likvidovali v neděli 3. října 2010 před půl devátou večer požár plechového kontejneru na odpad v ulici Šrámkova v Jičíně.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet