Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bude hasit vrtulník i požární tank

Rozsáhlé taktické cvičení, do kterého bude kromě profesionálních a dobrovolných hasičů zapojen i policejní vrtulník a armádní požární tank se uskuteční tento týden v obci Poleň na Klatovsku.

Námětem cvičení je rozsáhlý lesní požár, který se v důsledku nepříznivých klimatických podmínek rozšíří do rozlehlého, těžko přístupného lesního porostu. Dosavadní hasební zásahy se jeví jako neúčinné a požár se stále nedaří lokalizovat. Na místo je proto povolána speciální těžká technika Armády ČR a vrtulník Letecké služby Policie ČR. Podle dosavadních zjištění totiž hrozí reálné riziko ohrožení přilehlé obytné aglomerace.

Taktické cvičení se uskuteční ve čtvrtek 7. října 2010 od 9.00 do 18.00 hodin v areálu bývalé vojenské střelnice Poleň na Klatovsku.

V první fázi cvičení bude vytvořena fronta hašení v úseku dlouhém 480 metrů a zajištění nepřetržité dodávky vody po dobu minimálně třicet minut. Ve druhé fázi bude uměle vytvořený kontrolovaný požár hašen za pomoci vrtulníku ze závěsným vakem pro hašení. Součástí cvičení bude i plnění vaku pomocí speciální proudnice a také náběrem z vodní hladiny. Mezi oběma fázemi cvičení bude simulováno zranění operátora požárního tanku SPOT 55. Záchranu osoby bude mít za úkol jednotka Samostatné záchranné roty AČR Rakovník a následně bude muset také vyprostit a odsunou „neprovozní“ tank.

Mezi cíle cvičení patří kromě prověření spolupráce mezi zapojenými složkami IZS, a to zejména se Samostatnou záchrannou rotou AČR Rakovník, také ověření možnosti nasazení speciální techniky (požární tank SPOT, vrtulník se závěsným vakem pro hašení a dalších). Ověřena bude také schopnost zajištění nepřetržité dodávky vody pro napájení vytvořeného systému pro hašení – jedná se o dálkovou dopravu vody čerpadlem Somatti v kombinaci s kyvadlovou dopravou pomocí cisternových automobilových stříkaček.

Cvičení se zúčastní celkem 130 osob.

Zúčastněné složky: HZS Pk stanice Klatovy
stanice Domažlice
stanice Přeštice
stanice Plzeň-Slovany
stanice Sušice

JSDHO Poleň, Černíkov, Koloveč, Běhařov, Vřeskovice, Janovice nad Úhlavou, Předslav, Strážov,
Švihov, Chudenice, Klatovy, Bezděkov, Klatovy-Luby

Policie ČR KŘ-P, OO Klatovy
Letecká služba PČR

AČR Samostatná záchranná rota Rakovník

Ilustrační foto

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Sdílet