Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havířovští hasiči zasahovali u nehody motocyklisty

Profesionální hasiči z Havířova se stali v pondělí 4. 10. 2010 odpoledne při návratu z jiného zásahu svědky dopravní nehody motocyklisty. Na známém silničním kruhovém objezdu mu poskytli předlékařskou pomoc, zavolali rychlou záchrannou službu a ve spolupráci s Policií ČR řídili provoz v dopravní špičce.

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) se v pondělí před pátou hodinou odpolední vracela na svou stanici v Havířově po předchozím zásahu (snesení pacienta) v havířovské části Šumbark.

Na kruhovém objezdu v Havířově havaroval motocyklista, který se zřejmě poranil při pádu a po nárazu hlavy do ochranného zábradlí, lemujícího kruhový objezd. Hasiči poskytli zraněnému, který byl při vědomí, ale nekomunikoval, první pomoc, zkontrolovali základní životní funkce muže, nasadili mu na krk fixační límec a povolali na místo rychlou záchrannou službu.

Další hasiči zajistili místo zásahu a havarovanou motorku. Ve spolupráci s Policií ČR řídili v dopravní špičce provoz. Po příjezdu rychlé záchranné služby pomohli s naložením zraněného do sanitky a s dalším ošetřením. Pak předali místo nehody Policii ČR a jednotka se vrátila na základnu.

Při zásahu se osvědčila již dlouholetá zaběhnutá praxe u HZS MSK, a to přítomnost hasiče zdravotníka (v jednotce hasičů), který má záchranářský kurz a zúčastňuje se stáží u Zdravotnické záchranné služby

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet