Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Památkáři děkují hasičům

Profesionalitu a rozhodnost hasičů při zásahu k likvidaci požáru depozitáře hradu Pernštejn v okrese Brno.venkov 15. dubna 2005 ocenil ředitel brněnského územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu PhDr. Jaromír Míčka v dopise řediteli Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje pplk. Ing. Zdeňku Vlkojanovi.

„Dovolte mi, abych Vaším prostřednictvím poděkoval příslušníkům Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje a členům jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, kteří se zúčastnili zásahu při požáru státního hradu Pernštejn dne 15. 4. 2005. Rychlým, rozhodným a veskrze profesionálním zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty nevyčíslitelné historické ceny, za což patří všem zúčastněným veliký dík. Zvláštní poděkování pak nepochybně zaslouží velitel zásahu,“ uvádí PhDr. Jaromír Míčka.

Na hradě Pernštejn zasahovalo 120 hasičů z 21 profesio­nálních i dobrovolných jednotek z Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. Požár, který byl na operační středisko HZS Jihomoravského kraje ohlášen 15. dubna v 5.51 hodin a rozšířil se na plochu cca 800 čtverečních metrů, se jim podařilo lokalizovat v 8.44 hodin a uhasit v 17.31 hodin. Požářiště hasiči celou noc střežili a kontrolovali i v sobotu. Protože zbytky trámů začaly v sobotu po poledni znovu doutnat, likvidace požáru byla ukončena až 16. dubna ve 14.57 hodin. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena 100 miliony korun, stejnou částkou byla vyčíslena hodnota části hradu uchráněné zásahem hasičů. Na zjišťování příčiny vzniku požáru od 15. dubna pracuje tým 22 hasičů, policistů a dalších expertů a specialistů. Šetření stále pokračuje a jeho součástí je i řada odborných expertíz.

Info: kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet