Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RETTmobil 2005

Veletrh záchranářské techniky.

Redakce našeho serveru Požáry.cz navštívila dne 28. 4. 2005 veletrh záchranářské techniky RETTmobil 2005, který se tradičně koná v německém městě Fulda. Tento veletrh je sice zaměřen na záchranářskou techniku a vybavení, ale bylo tam i pár věcí pro hasiče.

K vidění ve výstavních halách bylo tedy mnoho produktů od renomovaných firem, vyrábějících sanitní a záchranářská vozidla včetně jejich vybavení, jako např. prostředky neodkladné lékařské pomoci atd. Z těchto věcí nás nejvíce zaujal přístroj pro automatickou srdeční masáž. Ten byl prezentován hned od několika firem.

Dále pak sanitní vozidla, zejména od známé firmy Binz. Jejich ,,Bonna,, pro městské hasiče Herne je opravdu skvostná. Veletrh potvrdil nynější trend v umístění majáků na sanitních automobilech, které jsou stále častěji integrovány do profilu vozidel.

Zajímavý stánek měl i německý Červený kříž, ve kterém byla k vidění celá jeho historie včetně historického i současného motocyklu BMW pro paramediky. Na volné ploše měl ČK připraveny praktické ukázky své činnosti včetně pojízdné nemocnice ve spolupráci se záchranáři Bundeswehru. Dále byla k vidění i názorná ukázka práce potápěčů.

Co bylo sice trochu mimo téma, ale přesto velmi zajímavé, byl ,,Off-Road Park,,. Jaké výkony na něm předvedla terénní vozidla Volkswagen a Mercedes, bylo opravdu úctyhodné.

Na volné ploše byl také k vidění i tým soukromých asistenčních záchranářů Promedic a sanitní vrtulníky Eurocopter 135 od služby ADAC.

Co ale nás, Čechy, hned u vstupu do veletržního areálu zaujalo, byl nový model sanitky, kterou využívá pražská ZZS. Jedná se o kvalitní výrobek české firmy KOV Velim. Sanitka je postavena dnes již téměř tradičním způsobem. A to jako ,,krabice,, na šasi vozu Mercedes-Benz Sprinter. Majáky jsou zabudovány do profilu vozidla, stejně jako u jiných výrobců sanitních vozidel. Z našeho dojmu se jedná nejen o designově vydařené vozidlo, ale i o dobrý vnitřek pro potřeby ZZS, to však nejlépe posoudí jeho provozovatel.

Z hasičské techniky bylo k vidění několik zejména velitelských vozidel, dále pak malá kontejnerová cisterna a velké mobilní štábní pracoviště. V halách bylo dále několik stánků firem, vyrábějících výstražná světelná a zvuková zařízení, např. FEDERAL SIGNAL VAMA, PREMIER HAZARD, INTAV atd. Svůj stánek zde měl i výrobce bot, firma HAIX. Kromě ní zde bylo zastoupeno i několik dalších firem, obouvajících záchranáře, ale jejich výrobky od sebe na pohled nebylo téměř možné rozlišit, proto se o nich nebudu rozepisovat. Ani kvalitu těchto bot bohužel posoudit nemůžeme. Za zmínku určitě stojí i vysokotlaký agregát firmy Oertzen, určený jak pro hašení, tak i pro tlakové čistění povrchu vozovky od provozních náplní vozidel.

Závěrem lze konstatovat, i když tento veletrh byl zaměřen více na záchranáře, než na hasiče, tak to byla dobrá akce, kterou všem našim čtenářům můžeme do budoucna vřele doporučit. Jedinou stinnou stránkou věci bylo propásnutí volných vstupenek, lístek stál 10 Euro pro osobu, parkoviště hned u areálu bylo zdarma.

V Německu za jediný den náš redakční tým zažil ještě několik akcí, které stojí za zmínku, tak o nich do budoucna přineseme další článek…
Sdílet