Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár palivového dřeva a verandy domu v Roztokách

Zahájení topných sezón je zpravidla spojeno s požáry, vzniklými v souvislosti s komíny, topidly a manipulacemi se žhavým popelem. Historické „pravidlo“ potvrzuje požár palivového dřeva a verandy rodinného domu v Roztokách u Prahy 5. října 2010.

Požár palivového dřeva u rodinného domu v Roztokách u Prahy byl na tísňovou linku hasičů ohlášen 5. října 2010 ve 13:13 hodin. Na místo události byla vyslána profesionální jednotka hasičů ze stanice Roztoky a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Roztoky.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár palivového dřeva, vyskládaného podle obvodové zdi verandy třípodlažního rodinného domu a požár se rozšiřuje na konstrukci střechy a okenním otvorem do vnitřních prostor rodinného domu. Jednotky zahájily hasební zásah 2 proudy C a po lokalizaci požáru ve 14:02 hodin provedly postupné nezbytné rozebrání střešní konstrukce verandy a dohašování ohnisek. Nasazenými silami a prostředky provedly jednotky v 16:01 konečnou likvidaci požáru.

Provedeným šetřením bylo zjištěno, že na okraji palivového dřeva měli majitelé umístěnu plastovou popelnici, do které v ranních hodinách vysypali popel z lokálního topidla, jehož tepelným působením došlo ke vzniku požáru plastové popelnice a následně palivového dřeva, zateplení fasády domu, střešní konstrukce a zplodinami hoření byl poškozen vnitřní prostor domu.

Požárem vznikla škoda na majetku, která byla předběžně vyčíslena na 100.000,– Kč. Hasiči včasným a profesionáním zásahem uchránili hodnoty za cca 1 milion korun.

Nedbalostní jednání majitelů domu vyřešil vyšetřovatel požárů na místě zásahu jako přestupek na úseku požární ochrany.

Bohužel vzniklý požár není prvním a zřejmě ani posledním, který patří do skupiny požárů, spojených s topnou sezónou.

mjr. Bc. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů
HZS Středočeského kra­je

Sdílet