Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči evakuovali 25 lidí

Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjížděly dnes (29. dubna) krátce po půl třetí ráno k požáru domu v Nádražní ulici v Brně.

Požár byl na operační středisko HZS ohlášen ve 2.31 hodin a protože široký sloup kouře nad domem nasvědčoval, že hoří velká část střechy čtyřpatrového nájemního domu, na místo přijelo 10 zásahových vozidel včetně výškové techniky. Průzkum ukázal, že požár vznikl v nepoužívaném WC, místnosti o rozměrech cca 3 krát 1 metr ve čtvrtém patře, zaplněné papíry, dřevem, plasty a dalšími odloženými věcmi. Z této místnosti se oheň začal šířit do chodby a k sousednímu neobydlenému bytu, a přes okno do světlíku také do půdního prostoru. Požár se před příjezdem hasičů snažil hasit jeden z nájemníků.

Protože se dům plnil kouřem, hasiči z bytů evakuovali 25 lidí, dva psy a jednoho kanárka. Jednu starší ženu o francouzských holích hasiči vynesli, ostatní obyvatelé domu odešli sami. Pro evakuované byl povolán autobus dopravního podniku. V domě byl vypnut el. proud, na místo přijel i pohotovostní technik plynárny. Hasiči po schodišti domu natáhli dopravní vedení vody a požár hasili jedním proudem. Stav střechy průběžně kontrolovali z koše třicetimetrového žebříku. Přitom zjistili, že zdání velkého požáru střechy způsobil kouř stoupající ze širokého světlíku. Požár hasiči lokalizovali za 30 minut, rychlým a intenzivním zásahem v půdním prostoru, kde hořela konstrukce střechy na ploše cca jednoho čtverečního metru, se podařilo zabránit rozšíření na zbytek půdy a střechu. Po rozhrabání žhnoucích či ohořelých zbytků odpadu a dohašení byl požár likvidován ve 3.55 hodin. Po odvětrání kouře se obyvatelé domu vrátili do svých bytů.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost dosud nezjištěné osoby, která v místnosti nepoužívaného WC neopatrně manipulovala s otevřeným ohněm. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 10 tisíc korun, hodnotu uchráněné části domu na dva miliony korun.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet