Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion zablokoval dálnici

Ve 4.27 hodin 28.dubna ráno hasiči vyjížděli k dopravní nehodě na 202. kilometru dálnice D1.

Na místě zjistili, že řecký kamion – tahač IVECO s návěsem ve směru na Vyškov zezadu narazil do skříňové Avie, která se převrácená ocitla mimo vozovku. Kamion se převrátil na bok, přes středový pás se dostal do protisměru a zatarasil všechny jízdní pruhy dálnice ve směru Vyškov – Brno. Účastníkem nehody se stalo také polské dodávkové vozidlo Ford Tranzit s vlekem, které přijíždělo od Vyškova k převrácenému kamionu, řidič dodávky ve snaze vyhnout se překážce sjel do příkopu a tam čelně narazit do betonové obruby kanalizace.

Řidič kamionu utrpěl těžké zranění a byl předán do péče zdravotní záchranné služby, řidič zdemolované Avie (narozen 1964) utrpěl řeznou ránu na ruce, která mu byla ošetřena na místě, protože si však později stěžoval na bolesti hlavy a dalších částí těla, byl rovněž předán do péče ZZS. Polský řidič i osádka Fordu Tranzit vyvázli bez zranění. Protože dálnice byla v obou směrech neprůjezdná, hasiči udělali na všech vozidlech protipožární opatření a po dohodě s dopravní policií se snažili uvolnit alespoň jeden jízdní pruh ve směru na Vyškov.

Z proražených nádrží tahače však vytékala nafta. Únik paliva z jedné nádrže se podařilo zastavit provizorní ucpávkou, ze druhé nádrže na vozovku a na trávník středového pásu uniklo cca 50 – 100 litrů nafty. Na její zachycení z vozovky i trávníku hasiči spotřebovali 120 kilogramů sorbentu. Policie odkláněla dopravu ve směru z Vyškova přes městskou část Brno-Slatina, jeden jízdní pruh ve směru na Vyškov se podařilo zprůjezdnit po 6. hodině. Majitelé kamionu a avie mezitím zajišťovali překládku nákladu pomerančů, oliv, těstovin a kečupů do náhradních vozidel.

Hasiči z dálničního příkopu pomocí vyprošťovacího automobilu MAN vytáhli vozidlo Ford Tranzit s vlekem. Protože vyproštění kamionu a avie zajistila specializovaná firma, zásah dvou jednotek HZS byl v 8.15 hodin ukončen.
Sdílet