Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Memoriál Františka Malého 2010 je minulostí

Sbor dobrovolných hasičů v Praze – Suchdole oslavil letos 120 let od svého založení. Uspořádali jsme různé kulturní i společenské akce, ale určitě velká událost nás čekala v sobotu 2. října, to se konal Memoriál Fr. Malého – noční soutěž v požárním útoku na počest našeho bývalého člena, výborného kamaráda, který byl oceněn za svou celoživotní práci Řádem sv. Floriána.

Soutěže, která se koná na asfaltové vozovce přímo na náměstí uprostřed Suchdola, se letos zúčastnilo celkem 22 družstev, 16 kolektivů chlapů a 6 dívčích. Trať je pro všechny stejná. Stroj na podstavci, nádrž pod úrovní mašiny, pro proudaře překážka, tzv. okno, a to vše pouze za pouličního osvětlení v pracovním oblečení, botách, opasku a helmě, jen děvčata mohou použít sportovní oblečení, zkrátka úlevy minimální, ale musím říci, že mnohé chlapy porazily na celé čáře. Družstvo žen Dolní Měcholupy skončilo na 11. místě, Kněževes 12. a Krásná Ves na pěkném 14. místě.

Závod probíhal v rychlém tempu pod přísným dohledem zkušených rozhodčích z různých konců republiky, diváci povzbuzovali a dokázali ocenit pěkné výkony, počasí přálo a domácí družstvo složené mimo jiné z holčiny, která běžela svůj úplně první závod, či nejmladšího člena sboru, kterému do dospělosti zbývalo 14 dnů a také strojníka, který již oslavil šedesátku, od začátku vedlo. V závěru je sice o nějakou tu vteřinku porazilo družstvo z Krásné Vsi, ale i tak to byl parádní výkon.

Při každém závodě rozhodují setinky, ale některé výkony se stopkami měřit nedají, a hasiči to vědí velice dobře. Mužstvo z Lensedel přijelo v neúplné sestavě a bez patřičného vybavení, přesto chtěli soutěžit. A tak počkali, až domácí odběhli, půjčili si jejich výstroj a nastoupili. Pravda, někoho boty trochu tlačily a jinému helma úplně nesedla, ale závod dokončili. Sice neobsadili čelo tabulky, ale možná napřesrok je tam uvidíme.

Foto a text: SDH Praha-Suchdol

Sdílet