Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dům určený k demolici mohl být zapálen úmyslně

Požár půdy třípodlažního bytového domu v ulici Revoluční v Jablonci nad Nisou byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje v sobotu 9. října 2010 v 17:45 hodin. Podle oznamovatele události se v přízemí domu nacházeli lidé.

Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče z Jablonce nad Nisou spolu s jabloneckými dobrovolnými hasiči z částí Jablonecké Paseky, Kokonín a Proseč nad Nisou s šesti cisternovými vozy a automobilovým žebříkem.

Hasiči po příjezdu na místo od policistů zjistili, že se ve starším domě určeném k demolici už nenachází žádné osoby. Odpojili přívod elektrické energie do domu a na požár nasadili dva vodní proudy. Třetím proudem hasili požár půdy odkrytou střechou přímo z automobilového žebříku. Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 18:50 a zcela uhasit po další hodině rozebírání střešní konstrukce a dohašování skrytých ohnisek požáru.

Policisté zajistili zastavení provozu na železniční trati vedoucí v těsné v blízkosti hořícího domu. Provoz byl úplně obnoven ještě před 20. hodinou.

Příčinou vzniku požáru je podle vyšetřovatele HZS Libereckého kraje úmyslné zapálení. Požár zničil celý půdní prostor o velikosti asi 11 × 11 metrů, střechu i střešní konstrukce. Výše vzniklé škody se pohybuje okolo 100 tisíc korun. Uchráněné hodnoty dosahují 300 tisíc.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Sdílet