Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Uherského Hradiště dvakrát na požáru

Dne 11:10.2010 v 15:58 hod. byli hasiči informováni o požáru budovy v Uherském Ostrohu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Uherský Ostroh, Kunovice a Hluk. V rámci mezikrajské pomoci vyjela také jednotka profesionálů z Veselí nad Moravou (JmK). Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru zahradního domku.

Požár jako první zpozorovali sousedé, kteří si všimli kouře nad domkem v zahradě. Okamžitě informovali majitele, kteří se následně pokusili požár hasit pomocí kbelíků s vodou. Než stačili účinněji zasáhnout, tak se plameny rychle rozšířily až na střechu. Na pomoc museli vyjet hasiči.

Hasič byli na místě do deseti minut a okamžitě se pustili do hasebního útoku. Po rozvinutí vodního vedení pronikli hasiči do domku a snažili se o rychlou lokalizaci. Postupně byly sraženy plameny a hasičům se podařilo zastavit šíření také ve střeše. Část zničených konstrukcí museli hasiči rozebrat, celková likvidace požáru zabrala více než hodinu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo na technickou závadu ve starých elektrických rozvodech, od kterých vznikl požár. Zničena byla vnitřní část zahradního domku s venkovní kuchyní a vybavením, poškozena byla také střecha. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 70.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 300 tis. Kč.

Pro jednotku profesionálních hasičů z Uherského Hradiště to byl již druhý dnešní výjezd. V 08:41 hod. vyjížděli hasiči do kopců u Buchlovic, kde byl hlášen požár zadní nápravy tahače nákladní soupravy.

Před příjezdem hasičů poskytl svou pomoc kolemjedoucí řidič, který řidiči nabídl svůj práškový hasicí přístroj. Po dojezdu jednotky měřili hasiči teploty přehřáté nápravy pomocí termokamery. Velitel zásahu rozhodl o odpojení návěsu a ponechání přehřátého kola k volnému vychladnutí. Řidiči, který byl rumunské národnosti a neovládal žádný jiný jazyk, bylo jen komplikovaně doporučeno, aby k vozidlu povolal odborný servis přes svého zaměstnavatele.

mjr. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Sdílet