Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

AKTUALIZOVÁNO: Tragický požár hospodářství v obci Mikulůvka, hasiči nalezli ohořelé tělo

Dne 13. 10. 2010 v 03:56 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru statku v obci Mikulůvka na Vsetínsku. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí a Vsetína se třemi cisternami, které postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Mikulůvka, Jablůnka, Pržno, Hošťálková, Valašská Bystřice a Ratiboř. Ze Zlína vyjel na místo také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru obytné budovy, hospodářského přístavku a stodoly. Poškozen byl také další sousední obytný dům.

Požár byl nahlášen v době, kdy byla v plamenech především stodola. Požár se dále rychle rozšířil na blízký rodinný dům, který byl také celý zničen, a hospodářský přístavek. V krátké době však došlo k ohrožení také dalšího vedlejšího obytného domu, který byl požárem poškozen.

U prvního a zcela zničeného domu se podařilo policistům najít osobní věci majitele, ale jeho samotného hasiči při průzkumu obytné části nenašli. Policisté po něm dál pátrali, hasiči prohledávali zničenou stodolu. Žena z vedlejšího domu musela vyhledat náhradní ubytování.

První cisterna hasičů z Valašského Meziříčí dorazila na místo požáru deset minut po výjezdu ze stanice. Byla potvrzena rozsáhlost události a velitel zásahu si vyžádal výjezd dalších posilových cisteren dobrovolných hasičů. Postupně bylo rozvinuto více proudů vody a intenzivním hasebním zásahem se podařilo plameny lokalizovat asi po hodině prací.

07:30

Velitel zásahu nechal na místě jen část jednotek dobrovolných hasičů k dohašování požáru, další jednotky se vrátily do svých obcí. Během rána také vystřídaly směny profesionálních hasičů a zásah nadále pokračuje. Majitel zničených stavení se stále pohřešuje.

08:30

Hasiči se pustili do rozebírání konstrukcí zničené stodoly a do odklízení trosek. Snahou hasičů je nejen dohašovat případná skrytá ohniska požáru, ale také provést důkladný průzkum stodoly se zatím nevyloučenou přítomností těla majitele stavení.

08:55

Hasiči při průzkumu zcela vyhořené stodoly nalezli ostatky lidského těla. Předpokládáme, že se může jednat o pohřešovaného majitele zničeného stavení. To bude dále potvrzováno šetřením policie a případnou pitvou.

11:00

Velitel zásahu hlásil celkovou likvidaci požáru. Do 18:00 hod. zde zůstává jen jednotka místních dobrovolných hasičů, a to pro preventivní dohlídku místa.

12:00

Vyšetřovatel hasičů, který na místě požáru pracoval od časných ranních hodin, si už provedl předběžné ohledání místa. Postupně vylučuje různé možnosti a příčiny vzniku požáru. Na místo byl povolán speciálně cvičený pes pro vyhledání akcelerantů hoření, který může posunout vyšetřování případu.

Na zničené stodole, hospodářském přístavku a obytném domu byla předběžně odhadnuta škoda asi na 1,5 mil. Kč. Tato soustava budov byla požárem zcela zničena nebo výrazně poškozena.

Na sousední celoročně obývané chatě, kterou požár částečně zasáhl a poškodil obvodový plášť i střechu, si majitelé odhadli škodu asi na 800.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další části tohoto domu před zničením asi za 1 mil. Kč.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Sdílet