Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči spouštěli záchranářské psy z přehrady Bystřička

Společnou noční akci mají za sebou profesionální hasiči-lezci z Uherského Hradiště a členové Záchranné brigády kynologů Zlínského kraje. Po lanovém traverzu spouštěli devět speciálně cvičených psů z hráze přehrady Bystřička na Vsetínsku. Záchranáři cvičili v úterý od 20 do 24 hod.

Hasiči měli značně ztížené podmínky. Nevěděli, co mohou čekat od zvířat, která neměla pevnou půdu pod nohama. Žádný ze záchranářských psů navíc neměl náhubek a profesionálové se museli při jejich přenášení a uvazování do speciálního postroje spolehnout na vyrovnané povahy cvičených psů. Ty hasiči uvazovali na kladku k jejich majitelům. Dvoučlenný záchranný tým (psovod-pes) následně spustili z třicet metrů vysoké hráze do nedalekého lesního porostu. Vzdálenost mezi hrází a místem dojezdu byla zhruba sto metrů.

Lezci si tak měli možnost procvičit lanovou techniku a práci ve výšce i důležité povely a signály. Museli si určit kotevní body a způsob kotvení, vytvořit lanový traverz a bezpečně zajistit druhou osobu a zvíře. Záchranáři spouštěli psy na lanech v rámci svého každoročního třídenního výcviku, který je završený závěrečnou zkouškou. Kromě akce na Bystřičce za sebou mají například simulovanou záchranu osob z lanovky v Horní Bečvě, lezení na Čertovy skály u Lidečka na Vsetínsku a na umělou horolezeckou stěnu Hasičského záchranného sboru ve Valašském Meziříčí. Nechyběla ani teoretická příprava na zkoušky.

Záchranná brigáda kynologů Zlínského kraje ve Zlíně působí už jedenáctým rokem. Kromě pravidelného dvoutýdenního výcviku podnikají dobrovolníci se svými psy zhruba jednou za měsíc náročnější cvičení přímo v terénu. Postupně zvířata přivykají buď na vystopování člověka, vyhledávání lidí v sutinách nebo na rozlehlejších plochách. Zkoušky však mohou absolvovat i ve hledání osob ve vodě nebo v lavinách.

„Nejvíce se při výcviku záchranářských a pátracích psů věnujeme vyhledávání osob v nepřístupných terénech nebo v sutinách starých polorozbořených domů nebo průmyslových areálů. Případy, kdy se někdo ztratí v lese nebo jinde spadne dům, jsou v našich podmínkách nejčastější. Psi ale musí být připraveni zasáhnout i v oblastech po zemětřeseních, průmyslových katastrofách či vážnějších dopravních nehodách,“ uvedl hospodář brigády Petr Dedek.

Ve Zlínském kraji má brigáda asi dvacet členů a další tři čekatele, kteří mají první zkoušky se svými psy před sebou. Výcvik probíhá v Kroměříži a Valašském Meziříčí. Obdobnou brigádu má každý kraj a všechna střediska jsou přímo podřízena Svazu záchranných brigád kynologů České republiky a následně mezinárodní organizaci IRO. K jednotlivým zásahům si speciálně cvičené psy volají policisté nebo hasičské záchranné sbory podle potřeby.

Záchranný pes je vycvičený na hledání ztracených lidí, a to buď v sutině (zemětřesení, výbuchy, spadlé budovy) nebo v ploše (lesy, strže, nepřehledné terény). Ztracené osoby sám aktivně vyhledává a hlásí štěkáním psovodovi, pokud někoho najde. Zejména záslužná je tato práce psa na sutině, kdy hledá lidi pouze čichem pod troskami a zbořeninami. Záchranářským výcvikem se zabývají dobrovolné a neziskové organizace.

z podkladů autora článku a účastníka cvičení: Aleš Fuksa

foto: ZBK Zlínského kraje

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Sdílet