Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Muž spadl z potrubí na beton

Pracovník Elektrárny Opatovice při pravidelné obchůzce a kontrole osvětlení podzemního kolektoru teplovodního vedení, v jeho prostřední části, spadl 14. října kolem 19 hodiny z potrubí na betonovou podlahu.

Došlo u něho ke ztrátě vědomí a blíže nespecifikovaným zraněním s podezřením na poranění páteře. Zároveň došlo i k výpadku napájení osvětlení všech podzemních prostor. O této situaci byl ihned informován Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje. A hned na to se rozjela velká záchranná akce.

Naštěstí se jednalo o cvičení hasičů.

Hasičské vozy ihned po telefonátu oznamujícím událost směřovaly k Pasáži Sv. Jána v Pardubicích, kde je vchod do podzemních prostor.

Dle rozkazu velitele zásahu se hasiči-lezci vystrojili do lezecké výstroje a s hasičem v dýchací technice, zdravotnickým materiálem a nosítky vstoupili do podzemních prostor na průzkum k raněnému.

Jelikož cvičení se konalo již ve večerních hodinách, další hasiči místo události nasvítili pomocí přenosných reflektorů.

Průzkumná skupina po chvíli zjistila, že zraněný je při vědomí, nemůže hýbat dolními končetinami a nepamatuje si průběh úrazu. Hasiči provedli jeho fixaci do nosítek a prvotní ošetření. Všichni v podzemí si nechali dýchací techniku v pohotovostní poloze a odnesli zraněného k výstupu. Lezecká skupina nainstalovala na povrchu kladkostroj a jistící lano a postupně vytáhla postiženou osobu na povrch. Zraněný muž byl předán do péče zdravotníkům a na závěr byl proveden závěrečný průzkum. Na úplném konci cvičení si hasiči prohlédli kolektor.

Podle velitele cvičného zásahu bylo cílem cvičení seznámení příslušníků HZS s problematikou zásahu v podzemním kolektoru, ale i s prostory kolektoru, prověření činnosti lezecké skupiny při vyproštění zraněného pomocí lezecké techniky, dále ověření schopnosti příslušníků ošetřit a zajistit těžce zraněného ve stísněných prostorech.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Sdílet