Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová technika u pražské JSDH Písnice

Jednotce dobrovolných hasičů Písnice byla předána do užívání nová požární technika. Jedná se o cisternu Renault a dopravní automobil Ford Transit.

Tak jsme se konečně dočkali a přišla řada s obměnou a modernizací techniky i na nás. Hlavní město Praha zakoupilo a předalo naší městské části Praha – Libuš a do provozování jednotce sboru dobrovolných hasičů Písnice, cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Renault a dopravní automobil Ford Transit. Obě vozidla za účasti zástupců úřadu městské části Praha Libuš, Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska, Městské policie Praha, SPS/THZ Slaťiňany, Vesta Auto, zástupců okolních hasičských sborů a jejich představitelů, předal první náměstek primátora JUDr. Rudolf Blažek. Ve svém projevu ocenil práci, kterou nejen dobrovolní hasiči odvádějí a zdůraznil jejich potřebnost pro občany Prahy a nutnost obměny techniky, která u mnohých sborů dosluhuje či spíše přesluhuje a daří se jí udržet v provozuschopném stavu jen s vypětím sil a vydáváním nemalých finančních prostředků.

Předání následovalo vysvěcení a požehnání oběma vozidlům od Petry Šáchové, farářky Církve československé husitské, která také promluvila k přítomným.

Po aktu bylo připraveno malé pohoštění pro přítomné v restauraci Kamenný dvůr v Písnici. Nezbývá než si přát, aby vozidla měla co nejméně výjezdů k mimořádným událostem, nejen na území naší městské části, v Praze a koneckonců, jak ukázala nedávná situace s povodněmi na severu Čech, i po celé republice.

CAS 20 Renault disponuje kombinovaným čerpadlem o výkonu 2000 l/min, průtokovým navijákem pro první zásah, nádrží na vodu o objemu 4000 l. Ve výbavě je elektrocentrála, dýchací přístroje, ženijní nářadí, rozbrušovací agregát, řetězová pila, hadice, naviják, kropící lišta atd. Osádke je 1+5.

Vozidlo Ford Transit je určeno pro dopravu osob, přepravu motorové stříkačky, hadic a dalšího materiálu na místo zásahu. Ve vozidle je místo pro 8 osob.

Podrobný článek o takticko-technických parametrech vozidel bude zveřejněn v nejkratším možném termínu.

Info a foto: JSDH Písnice

Sdílet