Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nebezpečné látky unikly do vody i do lesa

Dne 14. 10. 2010 vyjížděli opakovaně profesionální hasiči ze Zlína na pomoc po úniku nebezpečných ropných látek.

17:04 – Lužkovice

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela znovu na únik nebezpečných ropných látek, tentokrát v Lužkovicích. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k poškození pracovního stroje při opravě břehů potoka a k následnému úniku hydraulického o­leje.

Strojník nechal svůj speciál odstavený ve vodním toku Dřevnice, který byl následně ohrožen únikem ropných produktů a provozních kapalin. Olejnaté skvrny si všimli občané, kteří událost ohlásili. Hasiči byli na místě do několika minut a bleskově aplikovali sorbční hady a malou nornou stěnu. Během zásahu také zachytávali únik hydraulického oleje do nádob.

Zásahem se nám podařilo zabránit rozšíření uniklých ropných látek dále do toku. Informován byl také zástupce majitele, který na místo poslal řidiče. Jeho příjezd trval asi hodinu. Nakonec musel být pracovní stroj z říčky vytažen dalším bagrem. O události jsme informovali zástupce odboru životního prostředí města, který provádí vlastní opatření s původcem havárie.

14:07 – Bohuslavice u Zlína

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela na pomoc po úniku většího množství oleje na silnici a k havárii osobního auta. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Bohuslavice u Zlína a Doubravy došlo v lesním úseku ke znečištění vozovky olejem v úseku asi 1 kilometru. V místě úniku došlo také k havárii osobního auta zn. Toyota.

Velitel zásahu si místo znečištěné vozovky prohlédl a nechal si poslat další posilový vůz s velkou dávkou sorbentů. Postupně byl celý úsek silnice ošetřen sorbetem a očištěn. O události byla informována také SÚS Zlín. Hasiči dále asistovali odtahové služně při vyproštění auta z příkopu, kde se vůz převrátil na střechu.

Po dobu zásahu hasičů byla částečně omezena průjezdnost dopravy, která byla regulována hlídkou policie.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet