Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Frýdku-Místku si svépomocí opravili převedenou Liazku

V pondělí 11. října 2010 zařadila JSDH Frýdek do výjezdu opravenou CAS K 25 Liaz, která nahradila dosluhující druhý vůz CAS 25 RTHP.

Vozidlo bylo získáno bezúplatným převodem od HZS MSK v květnu tohoto roku. Členové jednotky odpracovali na opravě 1100 hodin.

Vozidlo bylo kompletně odstrojeno, vyvařeno, vyměněny plechy a nastříkáno. V interiéru kabiny nahradily umakartové výplně čalounění z koberce a ve dveřích zase slzičkový hliníkový plech.

Sedačky pro posádku mají v opěradlech zabudovány úchyty pro dýchací přístroje a toto je dokonce i v sedadle pro velitele. Kabině uprostřed vévodí veliká příhradová bedna pro uložení různých potřeb a dobíječe svítilen survivor.

Z nástavby byla demontovaná pěnidlová nádrž, zvětšený prostor byl využit pro umístění odsávače kouře savec s pěnotvorným příslušenstvím a požárního vysavače. Dřevěné části nástavby byly vyměněny hliníkovým plechem. Nově byly vyrobeny úchyty pro umístění plovoucího a kalového čerpadla, vysavače hmyzu, motorové pily, čtyř košů s hadicemi, malou a velkou elektrocentrálu s příslušenstvím.

Vozidlo je vpředu vybaveno lanovým navijákem. Boční rolety mají nové zavírání podélným madlem.

Čerpadlo vzadu a všechny ventily prošly opravou, takže v provozuschopném stavu je i vysokotlaké zařízení s 60ti metry hadice navinuté na bubnu. Do zadní části vozidla byla namontovaná oranžová alej. Na nástavbě, kde je sklopný osvětlovací stožár, byly udělány úchyty pro tři sudy s pěnidlem.

Veškeré práce byly provedeny členy JSDH Frýdek svépomocí.

Petr Darnady, JSDH Frýdek
Foto Vladimír Dužík
 www.sdhfrydek.sweb.cz

Sdílet