Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domku a střechy sousedního domu na Olomoucku

Pět jednotek hasičů zasahovalo v noci z neděle na pondělí 17. 10. 2010 ve Staré Libavé u požáru rodinného domku typu " Okál ". Požárem zcela zasažený okrajový domek v zástavbě stejných domů a střecha sousedního domu, na kterou se požár rozšířil likvidovali hasiči necelých sedm hodin. Příčina a výše škody požáru je v šetření vyšetřovatele příčin požáru.

Na tísňovou linku hasičského záchranného sboru byla oznámena událost v 20:21 a operační středisko vyslalo na místo události profesionální jednotku ze stanice ve Šternberku s osádkou dvou cisternových vozů. K zásahu byla rovněž vyslána jednotka vojenské hasičské záchranné jednotky z nedalekého VVP Libavá a tři jednotky dobrovolných hasičů Moravský Beroun, Domašov a Norberčany.

Při požáru došlo ke dvou lehkým zraněním osob, které se nadýchaly zplodin hoření a jednoho dobrovolného hasiče, ten u zásahu upadl ze střechy při hasebních pracích. Všechna zranění dle přivolané zdravotnické záchranné služby nebyla vážná, ta transportovala pouze jednu zraněnou osobu, na pozorování do nemocnice ve Šternberku. Jednalo se o osobu, která se u požáru nadýchala zplodin hoření. Zranění u dobrovolného hasiče naštěstí nebyla vážná, utrpěl pouze pohmožděniny na zádech.

Tiskový mluvčí Zdeněk Hošák: Hořet začalo zřejmě v jedné z přízemních místností. Hasiči na místě zásahu provedli evakuaci osob z přilehlých domků a rovněž překontrolovali požárem zasažený sousední dům, zda se v rodinném domku nenachází obyvatelé. Hasební práce na místě byly koordinovány do dvou úseků.

Na prvním úseku operovaly jednotky dobrovolných hasičů z Moravského Berouna a Norbečan společně s jednotkou vojenských hasičů. Tyto jednotky využily k zásobování vodou přilehlý potok. U druhého úseku z opačné strany hořícího domu zasahovali profesionální hasiči ze Šternberka. Zde byla zřízena dálková doprava vody z nedalekého rybníka v Norbečanech, kterou zajišťovaly cisternové vozy dobrovolných hasičů.

Požár se díky nepříznivých povětrnostním vlivům velmi rychle rozšířil i na přilehlý domek do střešních prostor tohoto domu. Zasahující hasiči museli co nejdříve rozebrat střešní krytinu a zabránit tak celkovému rozšíření u druhého domu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o typové domy " Okál ". Ty jsou převážně z dřevěného materiálu došlo k velmi rychlému vyhoření patrového domu, u kterého požár vzniknul. U sousedního domu se hasičům podařilo zabránit v šíření požáru a tak byla částečně zasažena jen střecha tohoto domu. Požár se podařilo lokalizovat krátce před třiadvacátou hodinou a dohašování bylo prováděno do druhé hodiny ráno následujícího dne.

Velitel zásahu následně po likvidaci požáru odeslal jednotky na své základny. Na místě zůstala pouze jednotka dobrovolných hasičů z Moravského Berouna, která monitorovala požářiště do ranních hodin.

Video ze zásahu najdete ZDE.

Zdeněk Hošák
Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Sdílet