Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do kanalizace unikla kyselina

Asi padesát litrů kyseliny uniklo dnes před polednem do kanalizace v areálu čističky v Blovicích. Zdravotníci na místě ošetřili dvě zraněné osoby. Látku budou nyní hasiči přečerpávat.

Únik nebezpečné látky do kanalizace v areálu podniku v obci Blovice byl na operační středisko ohlášen v úterý 19. října 2010 v 11.59 hodin.

Asi 50 litrů kyseliny se do kanalizace v areálu podniku dostalo při přečerpávání cisterny s obsahem 6 tisíc litrů. Při úniku látky se zranily dvě osoby, které okamžitě převzala do péče ZZS. Po ošetření byli zranění ponecháni na místě. Jedná se o látku s názvem Pelox obsahující kyselinu dusičnou a kyselinu fluorovodíkovou.

Zaměstnanci podniku okamžitě při zjištění úniku zastavili přečerpávání z jímky do kanalizace a jednotky začaly s kontrolou kanalizačních vpustí. Další únik látky nehrozí. Podle prvních měření zůstala uniklá látka jen v kanalizaci podniku.

Aby mohla být kyselina přečerpána do náhradních nádob, byl na místo povolán chemický kontejner ze stanice Plzeň-Košutka. Místní firma zajistila nádoby, kam bude moci nebezpečnou látku přečerpat. O situaci byl informován starosta obce, zástupce životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí.

Zasahující jednotky:

  • HZS Nepomuk
  • JSDH Blovice
  • HZS Plzeň-Košutka

Ilustrační foto

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Sdílet