Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Havárie cisterny s nebezpečnou látkou

Po havárii cisterny začala unikat akrylát, u auta navíc zůstal ležet v bezvědomí řidič. Hasiči ho museli v protichemických ochranných oblecích vynést z nebezpečné zóny, zastavit únik a přečerpat látku z cisterny. Vše bylo naštěstí jen cvičení.

Poplach byl vyhlášen profesionální jednotce v Sokolově pro cisternu prvního zásahu a také pro protiplynový vůz, který vozí dekontaminační soupravu. Na místo vyjela také jednotka dobrovolných hasičů z Březové a velitel zásahu si vyžádal i speciální protichemický vůz ze stanice v sokolovské chemičce, který vozí potřebné vybavení pro zastavení úniku a čerpání nebezpečných látek. V reálné situaci by na místo takové havárie jelo podstatně více jednotek a techniky. Silnici v obou směrech uzavřela policie.

Podle námětu cvičení převážela cisterna 2-ethylhexyl akrylát, který drážní dýchací cesty a kůži. Hasiči tak po příjezdu na místo museli nejdřív připravit dekontaminační zónu a obléknout si ochranné protichemické obleky, teprve potom mohli vynést zraněného řidiče. Mezitím připravili hasiči vše pro případný zásah vodou a pěnou. Po záchraně řidiče další družstvo rovněž v ochranných oblecích speciálním uzávěrem zastavilo únik z ventilu cisterny a poté hasiči přečerpali nebezpečnou látku do připravených záchytných nádob. O rozsahu události a o tom, že se jedná pouze o cvičení, byl hned na začátku informován starosta obce Královské Poříčí. Při skutečné událostí by kromě většího počtu nasazených záchranářů bylo nutné provést i další opatření, například zastavit železniční dopravu v těsné blízkosti havárie.

Poslední případ, kdy hasiči vyjížděli ke skutečné havárii cisterny převážející nebezpečnou látku, se stal v srpnu, kdy jednotka ze sokolovské chemičky zasahovala na silnici R6 u Prahy.

por. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kra­je

Sdílet