Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová automobilová plošina v Praze

D. I. K. Consulting, dovozce speciální požární techniky, dodal v září Hasičskému záchrannému sboru hlavního města Prahy novou automobilovou plošinu z produkce Bronto Skylift a to typ F44 RPX.

Několik fotek tohoto automobilu jsme vám zde již představili, nyní tedy doplňujeme text na plnohodnotný článek a navrch přidáváme další obrázky.

Podvozek

Vozidlo je postaveno na šestikolovém podvozku MB Actros 2541 L 6×2 s řiditelnou poslední nápravou. Osazeno je motorem o výkonu 300 kW a převodovkou s automatickým řazením Telligent.

Nástavba

Nástavba je modulární, hliníková s odlehčenou konstrukcí. Jak už napovídá typové označení vozu, jedná se o plošinu s pracovní výškou 44 metrů. Dno pracovního koše se při maximálním zdvihu nachází 42 metrů nad zemí. Jak je u Bronta standardem poslední doby, nosnost koše je 500 kilogramů.

Plošina je ovládána systémem Bronto 3+ s barevnými displeji a dálkovou diagnostikou na bázi GSM, což je systém, který je u plošin tohoto výrobce rovněž již znám a značně rozšířen. Pro nouzové ovládání plošiny slouží malý benzínový motor o výkonu 10 kW. S jeho pomocí lze celou plošinu ovládat bez omezení. Je umístěn v boxu na pravé straně za kabinou posádky.

Celé rameno může samozřejmě rotovat nekonečně v rozsahu 360°. Při nejvyšším stranovém vyložení dosahuje plošina do vzdálenosti 23,5 metru od středu točnice.

Teleskopické rameno je osazeno suchovodem. Monitor v koši s ním při dostatečném přívodním tlaku dosahuje průtoku až 2 400 litrů za minutu.

Na točnici je uchycena elektrocentrála o výkonu 4,5 kW. S ní souvisí zásuvky na 220V v pracovním koši a rovněž světlomet o výkonu 1000 W. Kromě zmíněných elektrozařízení je v koši rovněž zásuvka na 24 V a ve výbavě reflektor pro toto napětí o výkonu 70 W. 24V zařízení jsou samozřejmě napájena z elektrické soustavy vozidla.

Samotný koš je natáčecí a je vybaven úchytem pro nosítka, která jsou standardně uložena v boxu za kabinou řidiče. Tam najdeme i záchranný spirálový rukáv Hudec. Mezi další vybavení koše patří rovněž hadicový naviják a elektronický anemometr. Mezi jeho speciální výbavu patří rozvod dýchacího vzduchu. O ochranu při hašení se starají vodní trysky pod podlahou.

Vozidlo je vysoké 3 7500 mm a jeho délka je v transportní poloze 9 9100 mm. Šířka je standardní – 2 500 mm a celková hmotnost Mecedesu je pak 21,7 tun.

Foto: Tomáš Buchtela a D. I. K. Consulting

Sdílet