Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty ve Starém Hrozenkově

Dne 7. 5. 2005 v 16:42 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u Starého Hrozenkova.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů z Bojkovic a Starého Hrozenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nedaleko Starého Hrozenkova došlo k velmi rozsáhlému požáru obytné chaty.

Hasiči bleskově natáhli několik proudů vody a snažili se požár uhasit. Už při příjezdu byla značná část budovy v plamenech a požár se rychle šířil přes dřevěné stěny a stropy. Požár byl postupně lokalizován, ale z dřevěné stavební části se nepodařilo nic zachránit. Ohořelé zbytky stěn a dřevěných stropů musely být postupně hasiči strhnuty a prohořívající stavební konstrukce byly postupně dohašeny. Z celé chaty tak zbyl pouze zděný základ s komínem a torzo zděných místností. Při prvotní zásahu museli hasiči použít dýchací přístroje k průzkumu zcela zakouřené chaty.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherské Hradiště bylo místo ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že majitel chaty prováděl opravy plechových okapových svodů v přední části střechy pomocí elektrického ručního nářadí. Při broušení došlo k odlétnutí žhavých částí a zapálení blízkých dřevěných desek chaty. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Za nedbalostní počínání majitele byl jeho přestupek vyřešen na místě v blokovém řízení. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

V momentě vzniku požáru se majitel sám snažil o jeho uhašení. Když byl neúspěšný, rozhodl se zavolat na pomoc hasiče. V době jeho oznámení už byli profesionální i dobrovolní hasiči na cestě k jeho chatě, protože požár a kouř byl vidět na velkou vzdálenost a řidiči jedoucí ke státní hranici událost hlásili jako první.
Nepříjemnou záležitostí byl výjezd jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Starého Hrozenkova. Dobrovolní hasiči měli problémy s vyjetím techniky ze zbrojnice, protože několik neukázněných řidičů, navštěvujících místní soukromou školu, blokovalo výjezd. Další pak parkovali nad hydrantem a ztěžovali tak jednotce akceschopnost.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet