Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů se sunádním prstýnku ve fakultní nemocnici Olomouc

Profesionální hasiči jsou často při své práci povolávání k různým technickým pomocím. Ty tvoří většinu výjezdů a tak i spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému, v tomto případě pomoc se sundáním prstýnku dne 22. 10. 2010 v 12:16 byla jednou z několika desítek týdenních výjezdových událostí hasičů.

K případu byla vyslána osádka vozidla z centrální stanice v Olomouci, do fakultní nemocnice v Olomouci. Zde byla vyžadována pomoc pro osobu, které po drobném zranění na ruce otekl prst. Vzhledem ke zkušenostem hasičů s těmito častými případy byl proveden zákrok velmi rychle a šetrně.

V případech kdy na tísňovou linku volají občané a žádají o pomoc při sundání různých předmětu jsou většinou právě hasiči ti kteří ze svízelné situace nakonec mohou pomoci, jako to bylo i v dnešní případě. Speciální vysokootáčková ruční bruska je jedinou šetrnou pomocí.

Dobré doporučení pro případ, že se v podobné situaci můžete ocitnou sami nebo kdokoliv ve Vaší blízkosti, nezkoušejte různými neodbornými způsoby tuto situaci vyřešit. Obzvláště v případě, že se jedná o prsteny z chirurgické o­celi.

Příkladem pro rozumný postup může být i dnešní pomoc hasičů ve fakultní nemocnici, kdy při poskytnutí lékařské pomoci jsou povoláni právě hasiči, kteří za pomocí speciální, pro tyto případy určené, techniky vždy dokážou vyřešit tuto nepříjemnost.

VIDEO ze zásahu je zde.

Zdeněk Hošák
HZS Olomouckého kraje

Sdílet