Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS Zlínského kraje přijalo zahraniční návštěvu z Holandska

Ve dnech 21. – 23. října 2010 hostí HZS Zlínského kraje kolegy hasiče z partnerských měst Bussum a Naarden.

Návštěva začala v sídle krajského ředitelství HZS Zlínského kraje. Hosty přivítala krajská ředitelka plk. Ing. Jarmila Čičmancová, Ph.D., která hostům popřála hezký pobyt ve Zlínském kraji. Hasičům byl dále představen systém zajištění požární ochrany v České republice, rozdělení území, požární poplachový plán, kategorie jednotek apod. Hosté se zajímali zejména o časové limity pro vyhlášení poplachu jednotkám, časy výjezdu a dojezdu na místo události, způsob vyhlašování poplachu, způsoby komunikace jednotky s operačním střediskem, informační podpora velitele zásahu a spolupráci v rámci IZS.

Hasiči se seznámili s činností krajského operačního a informačního střediska HZS a prohlédli si techniku na požární stanici Zlín.

V odpoledních hodinách se delegace přesunula do Uherského Brodu, kde je přivítal starosta města. V Uherském Brodě proběhla následně prohlídka místního pivovaru.

Program v dalších dnech je bohatý a rozmanitý – prohlídka manufakturní výroby gobelínů ve Valašském Meziříčí, požární stanice Valašské Meziříčí, přijetí u dobrovolných hasičů obce Poličná a návštěva požární stanice na letišti Mošnov. Jedním ze zajímavých míst byla i návštěva Pusteven a Radhoště, spojená s prezentací horské služby. Tyto pro IZS důležité záchranáře vzhledem k povaze terénu v Holandsku vůbec nemají.

Akce má za cíl upevnění vzájemných vztahů mezi partnerskými městy a předání vzájemných zkušeností v oblasti požární ochrany.

mjr. Ing. Vít Rušar
HZS Zlínského kraje

Sdílet