Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru chaty uhořel muž

Lidský život si dnes v noci vyžádal požár chaty u Lanžhota na Břeclavsku. Požár likvidovaly čtyři jednotky hasičů.

Požár hasičům v 1.17 hodin ohlásili známí majitele. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Břeclavi a dobrovolné jednotky z Lanžhota, Týnce a Tvrdonic. Chata byla na odlehlém místě a příjezd požární techniky k zásahu značně komplikovala obtížně sjízdná cesta. Při příjezdu hasičů byla chata celá v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření. Objekt o půdorysu zhruba šest krát tři metry s kovovou konstrukcí a dřevěnými stěnami byl již silně prohořelý a na zbytky chaty se zřítila část sedlové střechy s plechovou krytinou. K rychlému šíření požáru přispěl i unikající plyn z desetikilogramové propanbutanové tlakové lahve.

Hasičům se oheň podařilo dostat pod kontrolu ve 2.23 hodin. Rozebírání zřícené konstrukce střechy a chaty a dohašování lokálních ohnisek trvalo další více než tři hodiny. Z chaty hasiči vynesli a ochladili dva kanystry s benzínem, používaným k pohonu elektrocentrály. Pod zřícenou konstrukcí našli ohořelé torzo lidského těla. Jeho totožnost zjišťují policisté. Dosud zjištěné poznatky nasvědčují, že v hořící chatě zřejmě zemřel 35letý majitel.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS Jihomoravského kraje ve spolupráci s policisty. K prozkoumání požářiště byli přizváni i znalec z oboru elektro policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz a psovod se psem s výcvikem na vyhledávání stop po hořlavinách.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet