Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Spolujezdkyni z kamionu vyprošťovali 45 minut

Dnes krátce před 8. hodinou došlo na silnici č. II/287 na území obce Pěnčín k dopravní nehodě kamionu s osobním vozem. Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče ze stanice Jablonec nad Nisou.

Hasiči na místě zjistili, že v pravotočivé zatáčce došlo k nehodě nákladního vozu zn. Man polské registrační značky a osobního vozu zn. Citroen C3. Kamion s návěsem převážejícím dvousetkilové balíky s polyesterem se převrátil do protisměru, porazil plot a dřevěný sloup vedení elektrické energie a zůstal ležet na boku mimo vozovku. Zraněného řidiče vyprostil ještě před příjezdem jabloneckých hasičů okolo projíždějící velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů obce Smržovka. Uvnitř vozu však zůstala zaklíněna spolujezdkyně, kterou přiskřípla přístrojová deska a sedadlo v kabině vozu. Řidička z osobního vozu také utrpěla zranění a v době příjezdu hasičů byla v péči zdravotnické záchranné služby.

Hasiči ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou začali vyprošťovat zraněnou spolujezdkyni. Protože žena ležela v těžko přístupné spodní části kabiny převráceného kamionu, museli použít veškerou dostupnou techniku. Ženu po 45 minutách z vozu vyprostili s využitím hydraulického vyprošťovacího nářadí, zvedacích vaků, kleští a dalšího nářadí.

Hasiči dále zabezpečili vozy proti vzniku požáru a zasypali uniklé ropné látky na silnici. Na místo byl povolán také vrtulník letecké záchranné služby a sanitní vozy.

V místě nehody je uzavřena silnice v obou směrech už od ranních hodin. Hasiči zásah ukončili v 9.15 hodin a místo nehody předali policistům. Provoz v místě nehody řídí Policie ČR, která také povolala těžkou techniku, pomocí níž se bude odstraňovat havarovaný kamion.

por. Mgr. Iva Michalíčková

Sdílet