Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Strojník nezabezpečil jeřáb, ten se převrátil

Dne 26. 10. 2010 v 11:40 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii jeřábu ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Losky došlo k havárii jeřábu na podvozku zn. Tatra.

Jeřábník skládal náklad na pozemek jednoho z rodinných domů. Po složení nákladu si strojník nechal vytažené rameno jeřábu za vozem, se kterým popojel o několik metrů na vhodnější místo. Tam chtěl rameno jeřábu sklopit a dostat ho do přepravní polohy.

Při skládání ramene si však vozidlo nezajistil určenou hydraulickou podpěrou a při natočení ramene jeřábu se celý vůz převážil. Vozidlo s ramenem havarovalo na bok, přičemž minulo další rodinný dům. Stroj se zabořil vyvažovacím tělesem do vozovky a nakládací hák jen těsně minul plynovou domovní přípojku.

Havárie se stala nedaleko naší stanice, a proto byli hasiči na místě do minuty od výjezdu. Velitel zásahu okamžitě zhodnotil situaci a rizika. Při havárii došlo k úniku jak paliva, tak i hydraulického oleje. Uniklé provozní kapaliny se hasičům podařilo zachytávat nebo zasypávat sorbenty. Při havárii nebyl nikdo zraněn, zkontrolována byla také plynová přípojka.

Havárie zablokovala průjezd ulicí na několik hodin. Po dobu zásahu byla na místě přítomna hlídka strážníků i policistů. Zvednutí havarovaného jeřábu si zajistil původce havárie, který na místo vyslal další jeřáb.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Sdílet