Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení na Jihočeské univerzitě

Přibližně v 9 hodin v úterý 26. října přijímá tísňová linka 112 hlášení o požáru v chemické laboratoři v areálu Jihočeské univerzity v ulici J. Boreckého v Českých Budějovicích (URAN), kde hrozí rozšíření požáru výbuchem na další učebny.

Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje vyhlásilo poplach pro jednotku profesionálních hasičů z centrální stanice České Budějovice, která na místo vyjela s CAS 24 Scania a CAS 32 Camiva. Mezitím dle požárního poplachového plánu Jihočeské univerzity začíná evakuace osob z budovy.

Hasiči, ustrojeni do dýchací techniky, po příjezdu na místo provedli průzkum, zda se v budově nacházejí ještě další osoby, připravili útočné vedení k hašení a napojili cisternové automobilové stříkačky na hydrantovou síť. Velitel zásahu zároveň žádá zaměstnance školy o konkrétní počty osob v budově a požaduje vypnutí elektrického proudu a plynu.

Část jednotky provádí hasební zásah v laboratoři, část vyvádí poslední evakuované osoby z objektu ven. Po uhašení požáru je nasazena přetlaková ventilace na odvětrání zakouřeného prostoru. Cvičení bylo ukončeno v 10 hodin, hodnocení spolupráce mezi jednotkou HZS Jihočeského kraje a zaměstnanci Jihočeské univerzity proběhlo ihned na místě. Kladně byl hodnocen průběh evakuace, hasebního zásahu a splnění časového harmonogramu.

Nedostatky byly odhaleny ve vytěžení oznamovatele na lince 112 a v chybějící dokumentaci v budově univerzity.

Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje

Sdílet