Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CAS 20 T815 Terrno 4×4 pro JSDHO Horažďovice

8. října odpoledne se konala na náměstí velká slavnost. Paní starostka Mgr. Jindřiška Antropiusová předala horažďovickým hasičům do užívání nové zásahové vozidlo Tatra Terrno CAS 20. Cesta k získání nové cisterny trvala několik let a byla plná jednání, nejdříve s městským úřadem, poté s Generálním ředitelstvím HZS a nakonec se samotným výrobcem speciální nástavby.

Cisternová automobilová stříkačka ( CAS ), je postavena na podvozku Tatra 4×4 smíšené konstrukce (silnice-terén). Vozidlo je poháněno motorem Tatra o výkonu 325 kw/ 1800 min. a obsahu 12677 cm³. Nástavba pro uložení požárního příslušenství byla vyrobena firmou SPS Slatiňany. Požární čerpadlo má jmenovitý výkon 2000 l/min a je schopné pracovat v nízkotlakém i vysokotlakém režimu. Nádrž na vodu má objem 3500 l a na pěnu 300 l.

Dále je vozidlo vybaveno hasící lištou, lanovým navijákem Golem Winch s tažnou silou 5400 kg, osvětlovacím stožárem 4× 500W.

Nová CAS byla pořízena za přispění dotací ministerstva vnitra 2 000 000 Kč, Plzeňského kraje 1 000 000 Kč a město Horažďovice 2 500 000 Kč.


Výbava vozidla

Pravá přední:

  • elektrocentrála, kanystry na PHM, 2× hasicí přístroj práškový, 1× CO2, postřikovač, včelařské kukly, postřikovač, beranidlo, 2× cívka s kabelem a přetlakový ventilátor.

Pravá prostřední:

  • 8× hadice B, 8× hadice C, proudnice, rozdělovač, proudnice Rambojet 02. atd.

Pravá zadní:

  • na výsuvném platě: stojatý ejektor, hydrantový nástavec, klíč k podzemnímu hydrantu, sekyra, palice, polní lopatka, hadicové spony, vazáky, ventilové a záchytné lano. Dále v přepravkách (dekontaminace, rukavice a další menší materiál), přiměšovač

Zadní skříň:

  • ovládání čerpadla, radiostanice s mikrofonem, vysokotlaký naviják 60 metrů zakončený proudnicí Rambojet 05.

Levá zadní:

  • kalové čerpadlo Honda WT 30 X, elektrické kalové čerpadlo, plovoucí čerpadlo Froggy, úkapová nádoba, sběrač, 2× rybářské holenky. 2× hadice B 5m.

Levá prostřední:

  • MP Husqarna 455, lesnická přilba, obracák, kanystr PHM, zámečnické a elektrikářské nářadí, elektrická vrtačka, Hydraulický rozpínák HB – 10, FERM Proma, 2× oblek Sunit a týlové zabezpečení (čaj, káva, nerez hrnky, rychlovarná konvice a sušenky), pákové kleště na 500 W

Levá přední:

  • Vyprošťování Narimex, BOSCH GSA 1200 E pila ocaska, Dvoukotoučová pila Twincutter Ferm FT-950, stabilizační klíny, nářadí na DN, 4× rozkládací dopravní kužel se světlem, ruční pohonná jednotka. Na výsuvném platě: vytyčovací páska, řetězy k rozpínáku, rozpěrný válec + nástavce, střihač pedálů, hasičská sekyra, ploché páčidlo, pákové kleště a VRNR

Horní plošina:

  • 2× poziční světlo Hella, pěnotvorná proudnice P 350, barely se sorbentem, sada nastavovacích žebříků, trhací hák AL, přejezdové můstky, ženijní nářadí, záchranná a evakuační nosítka, savice.

Kabina:

  • 6× DP S7, 3× náhradní TL S7, 2× plovoucí vesta, házecí pytlík, kufr první pomoci (doplnění RKP a krčními límci), rukavice na DN, přikrývky, záchranné lano, 4× svítilna Fire Vulcan, 3× kapesní radiostanice,

Další výbava se bude postupně dokupovat. Na letošek je ještě počítáno se sorpčním hadem, těsnícím tmelem, lopatou na sběr sorbentu, proudnice TAJFUN PROFI C 52 + pěnotvorný nástavec na těžkou pěnu, přetlakový ventil AWG, vyprošťovací nářadí Paratech- Hooligan.

sdhhorazdovice­.estranky.cz

Sdílet