Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havárie kamionu v CHKO

K havárii tahače MAN s návěsem pro přepravu dřeva vyjížděli 10. května ve krátce po 14. hodině do okolí obce Hostěnice na Brněnsku. Tahač havaroval na lesní cestě u rybníka v lokalitě Pod Hádkem v Přírodním parku Říčky, jenž je součástí CHKO Moravský kras.

Pod tahačem se utrhla část krajnice a souprava plně naložená kmeny stromů se převrátila na bok. Při havárii utrpěl vážné zranění ruky a hrudníku 33letý závozník, který byl vrtulníkem přepraven do nemocnice v Brně. 34letý řidič tahače vyvázl jen s pohmožděninami.

Protože z převráceného vozidla ležícího ve vzdálenosti jen cca 10 metrů od vodní plochy, která navazuje na zdroje pitné vody, začaly vytékat provozní náplně, na místo vyjely dvě jednotky hasičů se sedmi zásahovými vozidly včetně jeřábu a speciálního kontejneru se zařízením k likvidaci ropných havárií.

O události operační středisko HZS informovalo referát životního prostředí Městského úřadu Šlapanice a Českou inspekci životního prostředí.

Do připravených nádob se hasičům podařilo z vozidla zachytit 120 litrů hydraulického oleje, současně hasiči jímali malé množství nafty, která unikala víčkem palivové nádrže. Palivová nádrž, v níž bylo cca 250 litrů nafty, při havárii poškozená nebyla. Protože se soupravu, která měla i po vyložení nákladu hmotnost 22 tun, pomocí jeřábu s kladkovým zařízením a dalších mechanismů nepodařilo z břehu rybníka dostat zpět na kola a lesní cestu, byla k havárii přivolána firma vybavená speciální vyprošťovací technikou.

Do příjezdu těchto mechanismů místo havárie a případný únik ropných produktů spolu s profesionálním hasiči střežila i jednotka dobrovolných hasičů z Hostěnic. Od vzniku havárie dosud nebyl zaznamenán žádný únik ropných produktů do rybníka nebo podzemních vod, kontaminaci zeminy pod kamionem bude možné posoudit až po vyproštění tahače.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet