Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zasáhly dům, přístavek i hospodářskou část

Dne 28. 10. 2010 v 00:20 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru domu v obci Postoupky. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kroměříže a Postoupek.

V rámci mezikrajské pomoci vyjela také jednotka profesionálních hasičů z Kojetína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru, který zasáhl tři objekty.

Požár jako první zpozoroval syn majitelky, který se vracel domů z Kroměříže. Hořel celý přístavek a plameny už zasáhly také střechu domu a hospodářskou část. Okamžitě vzbudil matku a svého bratra, kteří se tak dostali včas do bezpečí a mimo dům. Snaha o hašení pomocí kbelíků s vodou byla naprosto neúčinná. Na pomoc museli vyjet hasiči.

Hasiči z Kroměříže byli na místě do pěti minut od výjezdu ze stanice. Už z dálky byl vidět rozsáhlý požár a šlehající plameny, které osvětlovaly noc. Velitel zásahu z místa potvrdil, že požárem je zcela zasažen přístavek u domu, hospodářská budova a střecha rodinného domu.

Postupně byly rozvinuty proudy vody a začal nelehký a dlouhý boj s požárem. Hasiči obklíčili budovy z několika stran a postupně se snažili o lokalizaci. Prioritou byla záchrana rodinného domu, kde bylo nutné zastavit plameny před prostupem do dalších obytných částí a spodního patra.

V dýchacích přístrojích se hasiči dostali do obytného podkroví, odkud čelili prostupu plamenů ze střechy. Přístavek u domu byl požárem zcela zničen a hospodářská budova byla rovněž značně zasažena. Jen samotná lokalizace požáru trvala hasičům přes intenzivní hašení celou jednu hodinu.

Dostatek vody k hašení dodávala městská hydrantová síť, na kterou se hasiči napojili. Po uhašení některých míst museli hasiči z požářiště vynášet zničené věci a dále je dohašovat. Značnou práci představovala likvidace skrytých ohnisek požáru ve střeše a ve stropech rodinného domu. Celková likvidace požáru tak trvala až do dopoledních hodin.

Po dobu zásahu hasičů byla omezena průjezdnost hlavní ulicí obce pouze do jednoho jízdního pruhu a dopravu regulovala hlídka policie. Při požáru a zásahu nebylo hlášeno žádné zranění. Majitelka domu utrpěla událostí psychický otřes.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Na zničených objektech byla předběžně odhadnuta škoda za 500.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1 mil. Kč.

Vyšetřovatel se domnívá, že nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byl vliv tepla pily, se kterou odpoledne pracoval jeden ze synů v přístavku. Po ukončení práce došlo ke vznícení pilin a k následnému požáru.

Na místě zůstala jednotka dobrovolných hasičů, která dohlížela na požářiště, případně dohašovala zbytky skrytých ohnisek.

mjr. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet