Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dráždivá látka zamořila supermarket Tesco

Jednotka profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Česká Lípa byla ve čtvrtek 28. října 2010 v 16:00 hodin vyslána do Nového Boru na únik neznámé látky v prodejně společnosti TESCO. Po příjezdu na místo zásahu již na místě zasahovali dobrovolní hasiči z Nového Boru, PČR a obecní policie. Dále již na místě probíhala řízená evakuace cca 40 osob z prodejny a hasiči prováděli v dýchací technice průzkum nahlášeného místa zásahu.

Dle vyjádření zaměstnanců se mělo jednat o pravděpodobný únik plynu z chladícího zařízení. Zařízení hasiči následně odpojili od přívodu elektrické energie. Na místě byla vytyčena nebezpečná zóna ve vzdálenosti cca 15 m od místa úniku látky. Dalším průzkumem bylo zjištěno, že došlo k nadýchaní se uniklou látkou dvou dospělých a jedné mladistvé osoby. Na místo operační středisko povolalo ZZS a do jejího příjezdu osoby zůstaly v péči zasahujících hasičů. Těmto osobám byla poskytnuta před lékařská první pomoc.

Dále operační středisko zkontaktovalo a na místo povolalo vedoucího obchodu a servisní techniky na chladící zařízení. Po evakuaci všech osob a uzavření místa zásahu bylo prováděno měření detekčními přístroji ve vybavení HZS, kterými nebyly žádné hodnoty naměřeny. Místo zásahu bylo přirozeně odvětráváno po celou dobu zásahu.

Po příjezdu servisních techniků a vedoucího prodejny, bylo provedeno další měření detekčními přístroji ve vybavení servisu na přítomnost úniků chladících medií, toto ovšem bylo negativní. Dále bylo provedeno kontrolní měření i v dalších místnostech objektu s opět negativním výsledkem.

Po té velitel zásahu předal místo zásahu vedoucímu prodejny a ten rozhodne na základě dalších opatření o případném znovuotevření prodejny. Jednotky se po předání místa zásahu vrátily zpět na základnu. Při zásahu nebyl nikdo ze zasahujících hasičů zraněn.

Zdroj: HZS Libereckého kraje

Sdílet