Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Unikátní nástavba CAS 32 na vojenském podvozku Tatra 148 slouží dobrovolné jednotce v Novém Strašecí již 9 let

Jednotka Sboru dobrovolných hasičů v Novém Strašecí, která je zařazena v kategorii JPO 3, má ve svém výjezdu od roku 2004 zařazen velmi neobvyklý požární automobil. Jedná se cisternu CAS 32, která je postavena na vojenském podvozku Tatra 148. Původním určením tento vůz dříve sloužil jako armádní dekontaminační speciál TZ-74.

V roce 2004 byl automobil zakoupen Městským úřadem v Novém Strašecí pro potřeby jednotky SDH, tehdy zařazené v kategorii JPO III. Přestavbu na požární verzi provedla tentýž rok pečská firma Hateco. Nová nástavba je postavena bázi původní vojenské a vzhledově z dálky připomíná nástavbu CAS 32 – Tatra 815, ale opravdu jen připomíná.

Ve výbavě vozu je poměrně rozsáhlé úložiště pro požární příslušenství. Na pravé straně nástavby jsou celkem čtyři skříně na vybavení, kryté do boku otevíratelnými či výklopnými dveřmi, na levé straně taktéž, jen přední prostor má jiné rozměry. Nalezneme zde např. hadice C a B, hadicové příslušenství, proudnice, hydrantové příslušenství, elektrocentrálu, kalové a plovoucí čerpadlo, dýchací přístroje, nízkotlaké zvedací vaky, motorovou pilu, zásobu pohonných hmot atd.

V zadním čele nástavby, krytém nahoru výklopnými dveřmi je čerpadlo, původně z vozu CAS 32 o výkonu 3200 l/min, nad ním je místo pro naviják se středotlakou hadicí a turbo proudnicí pro první zásah. Na pochozí střeše nástavby jsou umístěny přejezdové můstky, ženijní nářadí, trhací hák, žebříky, lafetová proudnice a nádoby na sorbent. Své místo zde má i osvětlovací stožár s dvojicí lamp.

Uprostřed nástavby je nádrž na 7.000 l vody, ta zůstala z původního dekontaminačního speciálu, jen se opravila a upravila (byla rozdělena na dvě části).

Kabina vozu je určena pro posádku o síle 1+2, na její střeše je výstražná rampa modré barvy se třemi druhy výstražných tónů. Ovládání je na palubní desce, kde je i radiostanice. V zadní části je modrý maják a dvojice oranžových výstražných světel. Okolí vozu je osvětleno z nástavby.

Pořizovací cena vozidla, které bylo zakoupeno za podpory tehdejšího hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla, byla přes 1.000 000,–Kč.

Kromě této Tatry disponuje jednotka SDH Nové Strašecí od roku 2009 také cisternovou automobilovou stříkačkou Volvo, o ní je tento článek.

Technicko – taktická data

  • Podvozek: Tatra 148 6×6
  • Nástavba: HatecoCZ
  • Délka: 8.670 mm
  • Šířka: 2.500 mm
  • Výška: 2.750 mm
  • Max. hmotnost: 18.530 kg
  • Osádka: 1+2
  • Čerpadlo: výkon 3.200 l/min
  • Nádrž na vodu: 7.000 l
Sdílet